Personlig økonomi

Mange nordmenn får trøbbel ved rentehopp

Aldri har nordmenn hatt mer gjeld, og aldri har rentene vært lavere. Renteøkning på over 1 prosentpoeng kan gi én av fem trøbbel med lånet, viser undersøkelse.

Elin Reitan - Foto - Mona Nordøy

Elin Reitan - Foto - Mona Nordøy

Artikkel av: NTB
28. februar 2018 - 06.16

– Det er bekymringsfullt. Med dagens rekordlave renter burde de fleste av oss tåle en solid renteoppgang, noe som også er forutsetningen for å få boliglån, sier Nordeas forbrukerøkonom Elin Reitan.

– Vi skal ikke se bort ifra at renten vil doble seg på sikt, legger hun til.

Undersøkelsen som YouGov har gjort på oppdrag for Nordea, avdekker at 3 prosent av de 772 respondentene som har boliglån, ikke tåler en renteøkning ut over dagens nivå. 17 prosent oppgir å kunne tåle en renteøkning på 1 prosentpoeng eller mindre.

Vel én av fem tåler en renteoppgang på mellom 1,5 og 3 prosentpoeng, mens nesten én av fem tåler en renteoppgang på mellom 3,5 og 5 prosentpoeng, ifølge undersøkelsen.

Totalt deltok 1.036 personer i undersøkelsen.

Bankene skal ikke innvilge lån med mindre låntakeren tåler en renteøkning på minst 5 prosentpoeng.

I samme undersøkelse kommer det videre fram at over halvparten av respondentene med boliglån ikke har regnet på hva en renteoppgang vil betyr for økonomien deres.

– Det er et paradoks at så mange medgir at de ikke tåler en renteoppgang, men ikke tar seg bryet å regne på hvordan en renteoppgang vil påvirke økonomien, sier Reitan.