Personlig økonomi

Søndagens aksjetips

De siste søndagene har vi advart om en mulig hode-skulder formasjon. Det skal ikke mye til før den slår inn og Oslo Børs faller 10 prosent til.

Foto: REDPIXEL.PL / Shutterstock / NTB scanpix

Foto: REDPIXEL.PL / Shutterstock / NTB scanpix

Artikkel av: Stein Ove Haugen
4. mars 2018 - 00.01

Hovedindeksen falt 3,5 prosent sist uke, fra 822,48 til 793,98

Fra all-time high er nedgangen da på 5,55 prosent. Den siste måneden har hovedindeksen falt 2,95 prosent og siden nyttår er den ned 2,5 prosent. De siste 12 månedene er Oslo Børs fremdeles opp 13,9 prosent. 

Til sammenligning var oppgangen i 2017 på 19,1 prosent. I 2016 var oppgangen på 12,1 prosent og i 2015 på 5,9 prosent.

Vendepunktet?

Oppgangen stoppet mot den tekniske motstanden på 822-823-nivået. Det kan bety at et støt opp mot toppen igjen i beste fall blir utsatt på ubestemt tid. I verste fall kan det gå slik vi redegjorde for forrige søndag - at det er i ferd med å utvikles en hode-skulder formasjon, og at høyre skulder er i ferd med å fullføres. 

200-dagers glidende gjennomsnitt ble testet fredag. Brytes den øker sannsynligheten for at hovedindeksen i hvert fall kan falle til 780 og bunnen i den stigende trenden på 775-nivået.

Skulle det utvikle seg til en hode-skulder, og indeksene faller under 780-nivået, vil det signalisere at hovedindeksen kan falle til 720.

Positiv undertone

Det er fremdeles en langsiktig, positiv undertone i RSI-chartet, og forsetter den kan nedturen fremdeles bli forbigående. 

Med de fallende trendlinjene er det imidlertid mye som tyder på at kommende uke kan bli tung, og det skal ikke mye til før hode-skulder formasjonen slår inn og signaliserer at hovedindeksen kan falle til 720.

Det første signalet om at det ikke skjer, eller at nedturen kan bremse før den stigende trenden blir brutt, er at det etableres en bunn i RSI-chartet over den fra begynnelse av februar.

Det kan skje i løpet av uken som kommer, men det kan være smart å forberede seg på at det ikke skjer.