Personlig økonomi

Boliglånet kan bli dyrere

Bankene kan sette opp boliglånsrentene framover, selv om styringsrenta holdes uendret inntil videre.

Foto: Lise Åserud / NTB scanpix

Foto: Lise Åserud / NTB scanpix

Artikkel av: NTB
30. april 2018 - 08.43

Norges Bank har holdt styringsrenta på rekordlave 0,5 prosent siden mars 2016, og ekspertene venter at den forblir lav, inntil videre.

Likevel kan bankene snart komme til å øke boliglånsrentene fordi det blir dyrere for bankene å låne penger.

– Når kostnadene til bankene nå stiger, regner vi med at de kanskje kan komme til å velte noe av dette over på sine kunder, sånn at kundene får en renteøkning på sine lån, sier sjeføkonom Kari Due-Andresen i Handelsbanken til NRK.

Rentemøte torsdag

Selv om rentene kan være på vei oppover både i Norge og internasjonalt, ser ekspertene for seg at det historisk sett vil være billig å låne penger i lang tid.

– Til tross for renteøkningene ser realrenten ut til å holde seg på et fortsatt lavt nivå de nærmeste tre årene, skrev Statistisk sentralbyrå (SSB) i mars.

Norges Bank har neste rentemøte førstkommende torsdag, og det er ventet at sentralbanken holder styringsrenta uendret.

Venter ikke nye signaler

– Det er ikke ny renteprognose og mest sannsynlig skaper ikke møtet de store bevegelsene. Norges Bank kommer til å nevne at inflasjonen er på nedsiden og at ledigheten ikke har falt som ventet, skriver Nordeas sjefanalytiker Erik Bruce i sin analyse.

DNB venter ikke at det kommer nye signaler på torsdagens rentemøte.

– Norges Bank har signalisert heving «etter sommeren» og har dermed ingen hast med å gi ytterligere signaler nå. Det kan vente til neste møte 21. juni – da det også legges fram ny rentebane, heter det i DNBs vurdering foran det kommende rentemøtet.

(©NTB)