Personlig økonomi

Søndagens aksjetips

I beste fall betyr dette at videre oppgang er blitt utsatt.

Credit: deepadesigns / Shutterstock / NTB scanpix

Credit: deepadesigns / Shutterstock / NTB scanpix

Artikkel av: Stein Ove Haugen
5. august 2018 - 07.40

Hovedindeksen falt 0,1 prosent sist uke, fra 892,82 til 891,83

Den siste måneden har hovedindeksen steget 2,2 prosent og ligger med det 0,9 prosent under all-time high. Siden nyttår er den opp 9,5 prosent. De siste 12 månedene er Oslo Børs opp 21,3 prosent. 

Til sammenligning var oppgangen i 2017 på 19,1 prosent. I 2016 var oppgangen på 12,1 prosent og i 2015 på 5,9 prosent.

Sidelengs?

For to uker siden, etter at det hadde gått mye bedre enn fryktet uken før, skrev vi at det på kort sikt var 880-nivået som ville bli avgjørende. Et brudd på 880-nivået og 50-dagers glidende gjennomsnitt, på stigende omsetning, ville signalisere videre oppgang. Men for å gi en oppgang til 900 substans må nok også den korte, fallende trenden i RSI-chartet brytes.

Bruddet på den fallende trenden ble ikke bekreftet, og mot slutten av uken dykket RSI såvidt inn i den fallende trenden igjen. Tilbakefallet kan være forbigående, men fortsetter RSI i den fallende trenden kan det i beste fall utsette et brudd opp - og et brudd på 900-nivået.

Det kan også føre til at hovedindeksen fortsetter sidelengs mellom 900- og 870-nivået en stund til, men det betyr også at faren for et brudd ned ikke er over riktig enda.

Som nevnt forrige søndag ser det ut til at hovedindeksen har utviklet en rektangelformasjon, med bunn rundt 865-870 og topp på 900. Det kan bety at et brudd på bunnen i formasjonen vil signalisere et fall til bunnen i trenden og kanskje 830. Men bryter den opp kan det signalisere videre oppgang mot 930 - 935. 

Men den fallende tendensen i toppen av RSI-chartet og den lange positive undertonen, er det ene fremdeles omtrent like sannsynlig som det andre. Et støt over 900-nivået til ny all-time high kan forandre på det.

For å avblåse faren for et tilbakefall må nok den fallende trendlinjen i toppen brytes. Så lenge den forsetter som nå, uten et skikkelig brudd opp, vil den ligge der og bremse stingingstakten. Men det skal heller ikke mye til før bremsen slipper taket.

Positive undertoner

Selv om det tekniske bildet ser litt usikkert ut er trendene fremdeles sterke og hovedindeksen må falle under 845-nivået før bunnlinjen i den stigende trenden blir brutt.

Så lenge den lange positive undertonen i RSI-chartet (ikke markert her) holder kan korreksjoner fremdeles bli udramatisk, forbigående og en kjøpsmulighet. Men kommer det en ny korreksjon skal man være litt oppmerksom, først på 880-nivået, og dernest på 870- og 860-nivået. Brytes disse vil det utløse små salgssignal og kan signalisere fall til bunnen i trenden.

Det er fremdeles en langsiktig, positiv undertone i RSI-chartet. Så lenge den holder er det trolig ikke stor fare for at hovedtrenden skal bli brutt.

Og så lenge den er intakt er det fremdeles mulig at hovedindeksen kan stige til 1.000 i løpet av de kommende 1 - 2 årene.