Personlig økonomi

Dette kan bremse nye forbrukslån

Nye regler kan gi brems for forbrukslån.

FOTO: NORGES BANK/NILS S. AASHEIM

FOTO: NORGES BANK/NILS S. AASHEIM

Artikkel av: Øystein Byberg
4. oktober 2018 - 08.15

Fra 2019 kan låneveksten knyttet til forbruksån begrenses av strengere regler, skriver DN. Det betyr blant annet at låneavtaler skal ha avdrag med utgangspunkt i lineær nedbetaling og lengste løpetid. Det skal heller ikke innvilges lån med løpetid over fem år.

Per i dag lar Bank Norwegian og andre aktører kunder få slippe vanlige avdrag på forbrukslån.

Analytikere i SEB søkte om to lån i Bank Norwegian; et på 200.000 kroner og et på 300.000 kroner. Begge lån ble innvilget, med en effektiv rente på henholdsvis 10,7 og 20,8 prosent. Banken lot kunden bestemme avdragene selv: Et «flex»-lån, der avdragene, unntatt et lite minimumsbeløp, i teorien kan utsettes frem til siste måned i femårsperioden, ble tilbudt uoppfordret.

«Etter vårt syn er denne praksisen i brudd med gjeldende retningslinjer,» skriver SEB-analytikerne Truls Røysland og Glenn Gill ifølge DN.

Bank Norwegian mener låneeksempelet fra SEB er unyansert.

– Vi er ikke enig i at våre «flex»-lån ikke følger retningslinjene. Disse lånene tilbys kunder med lav risiko og løpetiden er opptil fem år, men kundene kan variere månedlig avdragsbeløp, sier kommunikasjonssjef Kai-Morten Terning i Bank Norwegian til avisen.

Han opplyser at i underkant av ti prosent av nye lån har fleksibel tilbakebetaling,

Analytikerne i SEB peker på at utlånsveksten har falt hos aktører som Monobank og Yabank, som har tatt i bruk nye regler tidligere.