Personlig økonomi

Statsbudsjettet 2019

Sættem: To gode nyheter for aksjesparere

Bjørn Erik Sættem. Foto: Nordnet.

Bjørn Erik Sættem. Foto: Nordnet.

Artikkel av: Stian Jacobsen
8. oktober 2018 - 12.43

Tidligere i dag ble regjeringens forslag til Statsbudsjettet 2019 lagt frem. Bjørn Erik Sættem, spareøkonom i Nordnet, mener at norske aksje- og fondssparere fikk to gladnyheter, og en negativ nyhet.

Verdsettelsesrabatten på aksjer og aksjefond økes fra 20 til 25 prosent. I tillegg endres reglene for aksjesparekonto slik at utsatt beskatning også omfatter utbytte fra aksjer og fondsandeler.

- Dette mener jeg er en veldig god nyhet for norske sparere. Nå ser det ut som om det blir like regler for beskatning av utbytte i aksjesparekonto og investeringskonto / fondskonto fra 2019. Sistnevnte har allerede fordelen av utsatt skatt på aksjeutbytte. Like skatteregler for like investeringer er alle tjent med, skriver Sættem på sin blogg.

Det som ikke er like positivt er at skattesatsen for gevinst og utbytte på aksjer og aksjefond øker med ca. ett prosentpoeng.

- Denne skatteskjerpelsen for aksjonærer og aksjefondseiere er strengt tatt varslet, men kommer likevel noe overraskende. Oppjusteringsfaktoren burde blitt satt nøytralt, slik at skattesatsen på utbytte og aksjegevinster ble holdt konstant fra 2018 til 2019, etter mitt syn, skriver Sættem.