Personlig økonomi

Dette kan koste deg dyrt

Du risikerer å måtte ut med 2600 kroner, eller i verste fall miste førerkortet.

Foto: Randy Pench / The Sacramento Bee / AP.

Foto: Randy Pench / The Sacramento Bee / AP.

Artikkel av: Martine Holøien
26. desember 2018 - 09.51

- Selv om du bare skal en snartur til nærbutikken er det viktig å skrape bilrutene fri for is og snø. Dårlig sikt øker risikoen for påkjørsler betydelig, sier Annika Persson, skadesjef i Codan Forsikring.

Det er viktig å fjerne is og eventuell snø fra alle vinduer rundt bilen. Du må også huske å fjerne snø fra taket, slik at denne ikke raser ned hvis du må bremse brått.

Codan Forsikring får hver vinter inn meldinger om skader som kunne vært unngått hvis bilistene hadde hatt bedre sikt.

- Hvis du kjører med dårlig sikt kan det koste deg dyrt. Erstatningen forsikringen gir for materielle skader kan også bli redusert. Men aller viktigst er det å huske på at dårlig sikt øker risikoen for at du kan forårsake en alvorlig ulykke, sier Persson.

Hvis du blir stoppet av politiet med for dårlig sikt får du et forenklet forelegg på 2600 kroner. Hvis sikten er virkelig dårlig kan du miste førerkortet.

Tall fra Utrykningspolitiet viser at i fjor fikk 374 bilister forenklet forelegg for å kjøre med for dårlig sikt. I løpet av første halvår i år fikk 261 forenklet forelegg. 

5 tips for å sikre god sikt

1. Ha snøkost og en god isskrape lett tilgjengelig i bilen

2. Fjern is og snø fra alle vinduer og fjern snø fra taket. Tørk vekk eventuell dugg 

3. Hvis bilen står parkert utendørs kan du dekke frontruta med et trekk eller pledd

4. Skru av vindusviskerne når du parkerer, for å unngå at de skal fryse fast på vinduet. Det er lurt å løfte på vindusviskerne når du skraper vinduet, for å sjekke om de har frosset fast.

5. Bytt vindusviskere minst en gang i året