Personlig økonomi

Nordnet-kundene solgte seg ned i fond

- Bør likevel være førstevalget for langsiktig sparing, tipser ekspert.

Bjørn Erik Sættem. Foto: Nordnet.

Bjørn Erik Sættem. Foto: Nordnet.

Artikkel av: Odd Steinar Parr
4. januar 2019 - 07.58

Nordnets desember-statistikk viser at privatkunder nettosolgte fond for 115 millioner kroner i løpet av årets siste måned.

Nettosalgene fordeler seg med 52 millioner på aksjefond, 53 millioner på rentefond og 10 millioner kroner på kombinasjonsfond.

Alt fra investeringskonto

Hele nettosalget stammer fra kunder med investeringskonto.

Kunder med aksjesparekonto og ordinær VPS-konto hadde nær null i nettosalg, og satt dermed i ro under børsfallet i desember.

- Mye av uttakene skyldes nok at kunder ville betale 23 prosent skatt på aksjegevinster, og ikke over 30 prosent, som er satsen for 2019, sier spareøkonom Bjørn Erik Sættem.

Han kan fortelle at mange kunder har tatt kontakt om de nye skattereglene for investeringskonto.

- Vi har blogget om dette temaet flere ganger i 2018. Når vi har forklart at skattesatsen for aksjegevinster øker i 2019, har en del kunder valgt å realisere gevinster før årsskiftet, fortsetter Sættem.

- Bør være førstevalget

Han forklarer at dette kan være smart, såfremt kunden har mindre enn fem års sparehorisont.

- Det er åpenbart bedre å betale 23 prosent skatt på en aksjegevinst i 2018 enn å betale 31,68 prosent i 2019. Er sparehorisonten lenger enn fem år, bør kunden derimot la pengene stå i investeringskontoen, og dermed få avkastning på et høyere beløp. Etter noen år vil rentesrenteeffekten medføre at det ubeskattede beløpet blir høyere - også etter skatt, forteller spareøkonomen.

Sættem legger til at Nordnet mener at investeringskonto fremdeles er en attraktiv kontotype, og bør være førstevalget for personer som vil spare i både aksjer, aksjefond, rentefond og kombinasjonsfond.

Les også: - Det beste for de fleste som vil spare til pensjon

Nedsidebeskyttelse

For første gang ser Nordnet tre fond med nedsidebeskyttelse på topp-15 listen over de mest kjøpte fondene: Nordnet Smart 15, Nordnet Smart 10 og Sissener Canopus.

- I urolige tider leter sparere etter fond som klarer seg bra i nedgangstider. Nyvinningen Nordnet Smarte Porteføljer, som er kombinasjonsfond med ekstra god risikospredning, og absoluttfondet Sissener Canopus, er blant disse, sier spareøkonomen.

De tre mest solgte fondene i desember var high yield-fond.

- High yield-fond investerer i rentepapirer med større kredittrisiko enn andre rentefond. Disse fondene har gitt svak negativ avkastning gjennom den turbulente høsten, og da ser vi at noen av kundene hopper av rentefond med høy kreditt- og renterisiko, avslutter Sættem.

Topp 10 kjøpte fond (netto)

1) Nordnet Superfondet Norge
2) Alfred Berg Gambak
3) KLP Pengemarked
4) Pareto Investment Fund
5) KLP AksjeGlobal Indeks
6) Nordnet Smart 15
7) Storebrand Høyrente
8) Arctic Return 
9) KLP Obligasjon 1 år
10) Forte Norge

Topp 10 solgte fond (netto)

1) Fondsfinans Kreditt
2) Holberg Kreditt
3) Landkreditt Extra
4) Forte Obligasjon
5) DNB Teknologi
6) Forte Kreditt
7) Forte Trønder
8) Delphi Nordic
9) DNB Global Indeks
10) KLP FRN