Personlig økonomi

Odin-forvalter ser åpenbar risiko

Et dårlig år skremmer ikke.

Vegard Søraunet. Foto: Eivind Yggeseth/Kapital.

Vegard Søraunet. Foto: Eivind Yggeseth/Kapital.

Artikkel av: Odd Steinar Parr
10. januar 2019 - 14.28

Vegard Søraunet har helt siden han overtok ansvaret for Odin Sverige levert meravkastning til andelseierne.

2018 ble dog et unntak.

Per 28/12 var 2018-avkastningen negativ med 8,2 prosent, mens referanseindeksen MSCI Sweden Small Cap hadde falt 7,4 prosent.

Over tre år har fondet likevel klart 5,1 prosent i snitt per år, mot 2,0 prosent for referansen.

Over fem år ligger Søraunet foran med 12,1 vs. 7,6 prosent avkastning.

- Ser betydelig oppside

Søraunet erkjenner i sin oppsummering av året at 2018 var turbulent også på det svenske aksjemarkedet.

- På den negative siden finner vi syklisk og stabilt konsum for fondet. Den endringen vi ser innen handelsnæringen, har slått oss negativt med selskapene Byggmax, H&M og Clas Ohlson. De to sistnevnte solgte vi oss ut av i første halvdel av 2018. Byggmax er med oss videre, da vi ser betydelig oppside i aksjekursen i forhold til det vi mener er underliggende verdier, skriver han.

Blant lyspunktene trekker forvalteren frem selskaper som Beijer Ref, Addnode, Avanza Bank, Lifco, Addlife og Nibe.

- Mot indeks har vi dessuten tapt på ikke å eie Ericsson og Telia, som gjorde det svært bra på børsen i 2018, skriver Søraunet.

Odin Sverige tok inn fem nye selskaper i porteføljen i løpet av 2018: Securitas, Dometic og NCC i første halvår og Biotage og Hoist Finance i andre halvår.

I tillegg til Clas Ohlson og H&M, solgte fondet seg ut av Avanza i andre halvår.

- En åpenbar risiko

Forvalteren understreker i startfasen av 2019 at global konjunktur er sterk, selv om makroindikatorer har vist en svakere utvikling den senere tid.

- Norden, som er en eksportrettet region, opplever dog sjelden resesjon alene. Vi ser ingen stor risiko for resesjon så lenge renter og inflasjon forblir lave. En svakere makro og ytterligere risiko for et negativt økonomisk bidrag fra tiltagende handelskrig har imidlertid blitt større gjennom det siste halvåret. De største risikomomentene er, slik vi ser det, knyttet til renteutviklingen og stimulanser fra sentralbanken, skriver Søraunet.

- Ti år med fallende renter har blitt som dop for økonomiene. Mindre av dette utgjør en åpenbar risiko for veksten i verdensøkonomien. At Fed har startet sine forsiktige renteøkninger håper vi kan virke «lærende» for resten av verden. Bratte og raske endringer til dette mønstret utgjør en åpenbar risiko for tiden fremover, fortsetter han.

I forhold til historisk prising handles markedet ifølge Odin-forvalteren noe over gjennomsnittet mellom 2007 og i dag.

- Dette virker ikke avskrekkende i våre øyne, gitt de lave rentene vi har. Når det er sagt, er vi i ferd med å bevege oss mot slutten av en høykonjunktur. Som en aktiv aksjeplukker vil det alltid være muligheter å finne selskaper som også kan utvikle seg bra i en nedgangskonjunktur. Derfor tror vi det blir mer og mer viktig å være aktiv i tiden fremover, avslutter Søraunet