Politikk

Putin gir USA skylden

Russlands statsminister Vladimir Putin tror USAs regjering kan stå bak konflikten i Georgia.

President Dmitrij Medvedev og statsminster Vladimir Putin - Foto: Scanpix

President Dmitrij Medvedev og statsminster Vladimir Putin - Foto: Scanpix

Artikkel av: NTB
29. august 2008 - 06.27

Hensikten skulle være å påvirke det amerikanske presidentvalget senere i år.

Teorien som Putin satte fram i et intervju med fjernsynskanalen CNN torsdag, ble straks avfeid av talskvinnen Dana Perino i Det hvite hus. Det amerikanske utenriksdepartementets talsmann Robert Wood stemplet Putins uttalelser som «latterlige».

- Det er Russland som har ansvaret for denne krisen, og når russerne hevder at de ikke har noe ansvar for det som har skjedd i Georgia, er det rett og slett latterlig. Verden reagerer på det Russland har gjort, sa Wood ifølge CNN.

McCain- Amerikanske statsborgere var faktisk i området der konflikten brøt ut. De hadde ordrer som de satte ut i livet, og den eneste som kan gi slike ordrer, er amerikanernes ledere, sa Putin.

USAs president George W. Bush tilhører det republikanske partiet, som har valgt krigshelten John McCain som sin kandidat ved presidentvalget i november.

- Mistanken øker om at noen i USA har skapt denne konflikten for å gi en av kandidatene en fordel, sa den russiske statsministeren til CNN.

Russland har fått skarp internasjonal kritikk for sin anerkjennelse av Sør-Ossetia og Abkhasia. De to regionene har folkerettslig vært regnet som deler av Georgia, men har erklært seg som selvstendige stater.

Kina bekymretGeorgierne forsøkte tidligere denne måneden å gjenvinne kontrollen over Sør-Ossetia med våpenmakt, men ble slått tilbake av overlegne russiske styrker.

Kina og flere sentralasiatiske land uttrykte torsdag støtte til det som ble betegnet som Russlands «aktive opptreden», noe den russiske presidenten Dmitrij Medvedev tolket som full politisk støtte. Men han greide ikke å få deltakerlandene på et toppmøte i Tadsjikistan til å love anerkjennelse av de georgiske utbryterrepublikkenes uavhengighet.

Lederne for de seks landene i den såkalte Shanghai-gruppen sendte etter toppmøtet ut en erklæring der de i stedet understreket at de er bekymret over situasjonen. Kina oppfordret til «dialog og konsultasjoner» med sikte på en løsning av konflikten. (©NTB)