Politikk

- Kan utleieren øke leien fritt?

Når kan en festet næringseiendom bli innløst, og kan utleier øke leien fritt ved fornyelse av en festeavtale? Brækhus Dege-partner Embret Støeng svarer HegnarOnlines lesere.

Foto: Scanpix

Foto: Scanpix

Artikkel av: Stein Ove Haugen
25. november 2010 - 14.21

- I hva slags tilfelle kan en egentlig få innløst en næringseiendom som er under feste? Kan utleier for eksempel øke leien fritt uten begrensninger oppad ved fornyelse av en festeavtale? spør en leser.

Har du andre spørsmål om næringseiendom, send oss en e-post her.

- Må baseres på avtale Partner og advokat Embret Støeng i Brækhus Dege Advokatfirma svarer.

- Innløsningsretten i tomtefesteloven gjelder bare for tomt benyttet til bolig eller fritidshus. Innløsning av næringseiendom må evt. baseres på en avtale mellom fester og bortfester. Det er i motsetning til over ingen rett man har.

- Tomtefestelovens § 11, som gjelder for alle festeforhold, har et forbud mot urimelig høy festeavgift. Vurderingstemaet er hva som er vanlig å betale i festeavgift for tilsvarende tomter, sier han til HegnarOnline.