Politikk

Stoltenberg drar bort på 17. mai

Statsminister Jens Stoltenberg drar i vesterled 17. mai.

Jens Stoltenberg - Foto: Scanpix

Jens Stoltenberg - Foto: Scanpix

Artikkel av: NTB
13. mai 2012 - 11.09

Statsminister Jens Stoltenberg drar i vesterled 17. mai. Han skal åpne museum på Shetland og drar så videre til Færøyene der olje og fiskeri står på dagsorden.

- Det er viktig å ta vare på de tette historiske båndene både til Shetland og Færøyene. Dette er et besøk jeg ser veldig fram til, sier Stoltenberg til NTB.

Så vidt Statsministerens kontor har registrert er det første gang en norsk statsminister besøker Shetland, mens Færøyene ikke har hatt besøk av en norsk statsminister siden 1966.

Scalloway på Shetland var hovedkvarteret til Shetlandsgjengen under 2. verdenskrig, og det er her Stoltenberg skal åpne et nytt museum 17. mai. Museet forteller historien om Shetlandstrafikken.

- Det er i år 70 år siden den norske basen på Shetland ble etablert. Jeg kommer til å gi uttrykk for takknemlighet og vise anerkjennelse for den innsats som ble gjort med å frakte folk ut av Norge og motstandsfolk inn i Norge, sier Stoltenberg.

Før han åpner museet skal han legge ned krans på minnesmerket for Shetlandsgjengen i Scalloway. Stoltenberg skal også møte veteraner som var med i Shetlandsfarten.

- Det kommer også rundt 50 båter fra Norge, blant dem KNM Hitra og flere andre som deltok i Shetlandsoverfarten, sier Stoltenberg.

Etter museumsåpningen blir det folkefest og 17. mai-feiring.

- På Shetland markeres 17. mai hvert år. Det sier noe om de tette og nære båndene til Vestlandet og Norge, sier statsministeren.(©NTB)