Politikk

Matlary melder overgang til Høyre

Og professoren blir gjerne statsråd, dersom hennes nye parti ønsker det.

Janne Haaland Matlary - Foto: Scanpix

Janne Haaland Matlary - Foto: Scanpix

Artikkel av: Karen Thue
1. august 2012 - 08.56

- Hvis jeg kan bidra med min kunnskap, spesielt innen utenriks- og sikkerhetspolitikk, vil jeg selvsagt stille opp der jeg kan brukes, sier Janne Haaland Matlary til Dagens Næringsliv.

Professoren i statsvitenskap er tidligere markant KrF-politiker, blant annet som statssekretær i UD i perioden 1997-2000. I oktober i fjor meldte hun seg ut av KrF, først og fremst fordi partiet lokalt samarbeidet med Ap og også holdt muligheten for en slik allianse åpen på riksplan.

- Kristendemokratiet er borgerlig ut fra sin ideologi. Men dette hovedpoenget er ikke lenger innlysende i det norske KrF, sier hun.

Likevel er spørsmålet om politikkens grenser den viktigste grunnen til at Matlary nå velger Høyre. Hun er frustrert over at politikerne blander seg inn på nye og stadig flere områder hun mener burde styres av private valg - med tilsvarende individuelt ansvar.

Hun mener Høyre og tenketanken Civita er nær alene om å interessere seg i alle fall noe for den prinsipielt viktige debatten om politikkens grenser. Venstresidens manglende grenser for politikk har smittet over på de borgerlige partiene, tror hun.

- Ja, jeg synes det. Nesten umerkelig ser vi at område etter område har en offentlig politikk og offentlige midler. Dette innebærer en gradvis politisk påvirkning med "soft power", for eksempel når det gjelder familien. Der foreldrene etter sunn fornuft har både plikt og rett til å oppdra og velge utdannelse for sine barn, er det offentlige langt inne i sengehalmen. Det finnes til og med offentlige samlivskurs, sier Matlary.

Jan Tore Sanner ønsker Matlary hjertelig velkommen som Høyre-medlem, men vil ikke kommentere om hun også er en velkommen kandidat til for eksempel jobben som utenriksminister etter et eventuelt regjeringsskifte i 2013.

FØLG HEGNARKVINNER PÅ FACEBOOK HER!