Politikk

Samtaler om en ny bankunionen strandet

Etter flere timers forhandlinger i Brussel måtte EUs finansministre igjen erkjenne at de ikke har kommet noen vei i planleggingen av en ny bankunion.

Wolfgang Schäuble. (AP Photo/Lionel Cironneau).

Wolfgang Schäuble. (AP Photo/Lionel Cironneau).

Artikkel av: NTB
4. desember 2012 - 21.50

Nærmere fire timers tautrekking førte til at partene endte opp akkurat der de hadde startet tirsdag. Kypros' finansminister Vassos Shiarly, som leder samtalene, har innkalt til nytt møte 12. desember, dagen før EUs stats- og regjeringssjefer skal møtes i den belgiske hovedstaden.

- Jeg foreslår av vi møtes igjen den tolvte dagen i den tolvte måneden i det tolvte året av dette århundret. Så kan vi komme til enighet i tolvte time, sa Shiarly etter finansministrenes møte i Brussel tirsdag.

Dermed ligger det an til et nytt maratonmøte for EU-ministrene om en uke.

Et stridspunkt er hvordan Den europeiske sentralbanken (ESB) skal samarbeide med Den europeiske bankmyndigheten (EBA) som ble etablert i London i fjor. Det er foreslått at ESB skal utgjøre toppleddet av et felles europeisk banktilsyn for eurosonens 6.000 banker.

Men det er stor uenighet om innholdet i bankunionen og hvordan banktilsynet skal organiseres og gjennomføres.

Tyskland, Sverige og andre land har tatt opp grunnleggende bekymringer for blant annet hvor mye makt ESB skal ha som tilsynsmyndighet.

Tysklands finansminister Wolfgang Schäuble krever en tydelig inndeling av ESBs ulike ansvarsområder.

- Det er absolutt nødvendig med en kinesisk mur mellom pengepolitikken og bankovervåkingen, sa Schäuble tirsdag.

Han advarte også om at Tyskland vil ha vanskeligheter med å godkjenne et system som inkluderer samtlige banker i eurosonen.

- Ingen har tro på at det kan bygges noen europeisk institusjon som skal kunne overvåke 6.000 banker.

Veien mot en tettere økonomisk union blir hovedtemaet også når EUs stats- og regjeringssjefer møtes i Brussel 13. og 14. desember.

Etter harde og lange forhandlinger på det forrige toppmøtet endte EU-lederne med et kompromiss om planene om en bankunion og et felles europeisk banktilsyn: Målsettingen er at det juridiske rammeverket for banktilsynet skal være klart ved årsskiftet, og så skal tiltaket fylles med innhold det neste året.

Men i lys av den dype uenigheten som fremdeles finnes, er det høyst usikkert om partene klarer å overholde tidsskjemaet. (©NTB)