Politikk

Hegnar: - Floskelmaskin som spyr ut skremsler

Redaktør Trygve Hegnar skriver på lederplass om solid forsprang, ren propaganda, pinlige uttalelser og lite sofistikerte formuleringer.

Trygve Hegnar. Foto: Scanpix

Trygve Hegnar. Foto: Scanpix

Artikkel av: Stein Ove Haugen
31. mars 2013 - 00.01

Følgende leder, skrevet av Finansavisens redaktør Trygve Hegnar, stod på trykk i Finansavisen mandag 25. mars.

Enda en meningsmåling viser at de borgerlige partiene har et meget solid forsprang på den rødgrønne regjeringen. Nå viser en måling fra Ipsos MMI 103 stortingsrepresentanter for Høyre, FrP, Venstre og KrP, og 66 representanter for Ap, SV og Sp. Alene får Høyre og FrP flertall på Stortinget med 87 mandater.

Høyre ligger på 35,1 prosent (opp 3 prosentpoeng), mens Ap får beskjedne 27,5 prosent.

Selv om det også finnes meningsmålinger hvor Høyre ligger nesten 9 prosentpoeng lavere, tror vel de fleste at Høyre faktisk har stabilisert seg på midten av 30-tallet. I så fall blir det regjeringsskifte den 9. september.

Arbeiderpartiets partisekretær Raymond Johansen liker selvfølgelig ikke situasjonen, men sier til Dagbladet at «det tenner oss veldig at vi ligger bak.»

Det gjør det nok, men det er pinlig når Johansen sier at en regjering med Erna Solberg som statsminister og Siv Jensen som finansminister «vil få store konsekvenser for sysselsettingen og norsk arbeidsliv.»

Store konsekvenser?

Norge har i dag en arbeidsledighet på 2,7 prosent (NAV-tall), og det har vært en svak økning den siste tiden. Hva er det så Høyre og FrP vil gjøre som vil få store negative konsekvenser for sysselsettingen?

Åpenbart er det slik at en borgerlig regjering vil bruke mer penger på veibygging, og det er vanskelig å tro at dette skal virke negativt på antall ansatte i bygg- og anleggssektoren.

Solberg og Jensen vil på ingen måte redusere farten og investeringene innen olje- og gassektoren, og dermed kan vi trygt regne med investeringer rundt 200 milliarder kroner her årlig. Det øker sysselsettingen.

Solberg og Jensen vil åpne opp for større bruk av tjenester fra private foretak innen helsesektoren, og det er vanskelig å tro at dette vil føre til færre ansatte i omsorgssektoren.

Tvert i mot er det vel slik at det kan føre til at mange med deltidsstillinger blir lokket av heltidsstillinger, og kanskje kan det få sykepleiere som ikke utøver yrket, tilbake.

Nettoeffekten kan vanskelig bli færre sysselsatte.

Solberg og Jensen vil satse mer på lærerne, og da får vi tro at flere av dem forblir i yrket.

Det er derfor vanskelig å se hva Arbeiderpartiets partisekretær egentlig mener. Han truer og skremmer med at færre vil ha jobb, men hvordan begrunner han det?

Johansen frykter «store skattekutt» og «fjerning av handlingsregelen.» Noe mer sofistikert enn dette har han ikke klart.

Partisekretæren må her mene (svært små) varslede kutt i personskatten og kutt i formuesskatten. Men slike tiltak kan vanskelig føre til redusert sysselsetting. Tvert i mot kan det kanskje få flere til å arbeide mer, og lavere formuesskatt kan føre til flere investeringer og mer satsing på innovasjon.

Negative konsekvenser for «norsk arbeidsliv» kan det neppe bli.

Handlingsregelen, som FrP ikke har hatt like stor respekt for, er nå så romslig på grunn av Oljefondets størrelse (det vokser og vokser) at det selv for en borgerlig regjering vil bli vanskelig å bruke 4 prosent (antatt realavkastning).

Konklusjonen er derfor at Raymond Johansen er en floskelmaskin som spyr ut det han tror kan skremme vanlige lønnstagere.

Store konsekvenser for sysselsettingen.

Hvis Johansen mener alvor, kunne han be LO holde igjen på kravene ved tariffoppgjøret, slik at norsk arbeidsliv ikke priser seg helt ut. Den kampen er viktig fordi vi hver eneste dag nå ser at den tradisjonelle eksportindustrien, pluss deler av oljeservicesektoren, taper kontrakter og markeder.

Ikke på noe område vil Solberg og Jensen bidra negativt til sysselsettingen. Å påstå det, er ren propaganda.