Politikk

Ber om ny gransking av Scandinavian Star

Støttegruppen etter Scandinavian Star-tragedien håper at en ny internasjonal gransking skal gi endelig svar på om brannen var en ulykke eller mordbrann.

Brann om bord i passasjerfergen "Scandinavian Star" i Skagerak mellom Oslo og Fredrikshavn i 1990. 159 mennesker omkom i brannen. Flyfoto av skipet i brann . NTB arkivfoto: Per Løchen, SCANPIX

Brann om bord i passasjerfergen "Scandinavian Star" i Skagerak mellom Oslo og Fredrikshavn i 1990. 159 mennesker omkom i brannen. Flyfoto av skipet i brann . NTB arkivfoto: Per Løchen, SCANPIX

Artikkel av: NTB
24. april 2013 - 17.59

Onsdag sendte støttegruppen en anmodning til regjeringene i Norge, Sverige og Danmark om å opprette en internasjonal granskingskommisjon som skal avdekke både brannforløp og skipets eierforhold da 159 mennesker omkom i 1990.

- Å få en avklaring av brannforløpet er helt avgjørende. Det er helt vesentlig for å forstå hva som faktisk skjedde. Var det flere brannstiftelser, eller var det en brann som gikk i mange faser over halvannet døgn, sier talsmann Jan Harsem til NTB.

Dette lå utenfor mandatet for granskingskommisjonen som leverte sin rapport i 1991. Støttegruppen viser til rapportene fra svenske Sveco og norske Skansen consult som begge konkluderer med at brannforløpet bare kan forklares med at det har vært en rekke brannstiftelser på skipet.

StigmatiseringRapportene var med i beslutningsgrunnlaget da Riksadvokaten i januar i år avslo gjenopptakelse av etterforskningen.

- Riksadvokaten begrunnet vedtaket i proposjonalitetsvurderingen som la større vekt på stigmatisering av personer som var om bord da nye brannstiftelser eventuelt ble utført, enn å avklare konklusjonene til Skansen og Sweco. De sakkyndige uttalelsene er altså verken undersøkt eller etterforsket, heter det i brevet til skandinaviske myndigheter.

Jan Harsem understreker overfor NTB at det ikke er noen motsetning mellom støttegruppens krav om gransking og ekspertgruppen som arbeider for ny etterforskning.

- Vi har en helt grei arbeidsdeling. Ekspertgruppen jobber for en strafferettslig etterforskning. Her har ikke vi mer å gi enn det vi ga Riksadvokaten. Vi arbeider med granskingssporet. De to tingene klaffer helt med hverandre, sier Harsem. (©NTB)