Politikk

Fant svinekjøtt i halal-merket oksepølse

Mattilsynet har funnet svinekjøtt i fem produkter, stikk i strid med hva innholdsfortegnelsen på produktene sier. Ett av dem var en halalmerket wienerpølse.

Griser. Foto: NTB scanpix

Griser. Foto: NTB scanpix

Artikkel av: NTB
12. februar 2015 - 13.16

– Det er uakseptabelt at bedrifter som ønsker å produsere mat merket som «halal», ikke har tilstrekkelig gode rutiner. Dette vil vi følge opp videre, og vi ser helt klart behovet for å fortsette med slike tester, sier seksjonssjef Randi Edvardsen i Mattilsynet.

Smedstuen gård bekrefterSmedstuen Gård, som sto bak produktet «Okse Wiener Halal», bekrefter funnet av svinekjøtt i pølsa, og framholder at det skyldes menneskelig svikt – angivelig ved bare ett tilfelle. Svinefrie produkter skal nemlig produseres først, for å unngå forurensning fra svinekjøtt. Den rutinen ble brutt da oksepølsa ble produsert i april i fjor, ifølge daglig leder Arne Kristian Sandin.

– Det ser ut til at rekkefølgebestemmelsene i produksjonen ble brutt ved én anledning og at derfor det kan ha vært rester av svin i produksjonsutstyret da pølsa ble laget, sier Sandin til NTB.

Det er i ettertid tatt prøver av flere produkter fra Smedstuen gård, uten at det er gjort funn av svin der det ikke skal være svin, poengterer han.