Politikk

Støre krever alle fakta på bordet

Panama-avsløringene må få regjeringen til å intensivere arbeidet mot korrupsjon og skatteparadiser som ikke vil inngå avtaler med Norge, krever Ap-leder Jonas Gahr Støre.

Jonas Gahr Støre. Foto: NTB scanpix

Foto: NTB Scanpix.

Artikkel av: Odd Steinar Parr
7. april 2016 - 17.44

– Det viktigste er at regjeringen, i lys av ny informasjon, bringer fakta på bordet og understreker forventningene til både antikorrupsjonsarbeid og arbeidet mot skatteparadiser som ikke vil inngå avtaler med Norge, sier Støre til NTB.

Han krever også at Næringsdepartementet viderefører arbeidet med å kunne se selskapene i kortene på dette området.

– Jeg vil ikke konkludere i de sakene som er fremme i mediene, for de blir undersøkt. Men det er ikke akseptabelt at slike spørsmål blir hengende i luften fordi ingen klarer å gi svar og ingen i ansvarlige posisjoner vet, sier Ap-lederen.

– Det har vi sett eksempler på i andre saker også, når det gjelder etterlevelse av prinsipper i eierskapspolitikken. Det har vært vanskelig å kartlegge hvem som visste og hvem som hadde ansvar. Vi husker det fra Telenor-saken og saker knyttet til disposisjoner i Forsvaret.

Åpenhet

Avsløringene rundt DNB og Yara de siste dagene har skapt en opphetet debatt om norsk eierskapspolitikk. Også statsminister Erna Solberg (H) kommenterte saken torsdag.

Hun la vekt på at det skal være åpenhet og transparens, men sier det også kan være gode, legitime grunner til at selskaper velger å etablere seg i slike land. For eksempel om man ønsker å unngå å registrere selskapet i land med mye korrupsjon.

– Det som er viktig, er at det er åpenhet og gjennomsiktighet rundt alt, og at det er internasjonale felleskrav knyttet til dette som alle lands myndigheter får innsyn i. Det er et krav vi stiller til oljefondet (Statens pensjonsfond utland, red.anm.) uansett hva de går inn i. De kan ikke delta i ting som bidrar til hemmelighold, understreket hun.

Solberg beskriver avsløringene som skuffende. Hun understreker at hun foreløpig ikke har grunnlag for å si at hun ikke har tillit til DNB-sjef Rune Bjerke, ifølge Aftenposten. (©NTB)