Politikk

- En forsmak på Trump-seier

Økonomiprofessorer trekker linjer mellom brexit og Trump.

Victor Norman - Foto: Scanpix

Victor Norman - Foto: Scanpix

Artikkel av: Øyvind Lillestrøm Knudsen
25. juni 2016 - 07.36

Victor Norman frykter at brexit er en forsmak på Trump-seier i presidentvalget i USA. Flere økonomiprofessorer mener økt ulikhet forklarer stemningsbølgen, skriver DN.

- Det som virkelig er skremmende er at avstemningsresultatet nå kan være en forsmak på det amerikanske presidentvalget. Det viser at det er en stemningsbølge i den vestlige verden som er sterkere enn vi kanskje forestiller oss. Likheten i tankegang mellom brexit og de som støtter Trump er veldig lik, sier Norman til avisen.

Økonomiprofessor Ragnar Torvik ved NTNU mener også at det er klare likheter mellom økt motstand mot EU i Storbritannia og Trumps popularitet i USA. 

- En fellesnevner er økt økonomisk ulikhet. I England er det typiske arbeiderstrøk som er mest skeptiske til EU. Det er de gruppene som har tapt på de økte økonomiske ulikhetene. At Trump kan ha så sterk støtte er et politisk jordskjelv. Og støtten til Trump er typisk størst i hvite arbeiderstrøk, der vi finner de som har tapt på økt økonomisk ulikhet. Også i Europa har vi fått en økt økonomisk ulikhet gjennom en økning i arbeidsledigheten særlig blant vanlige arbeidsfolk. Det er en økonomisk polarisering som forklarer fremveksten av høyrepopulistiske partier, sier Torvik til DN.