Politikk

– Lekdommere mer tilbøyelig til å frifinne i voldtektssaker enn jurister

I fjor endte om lag 30 prosent av alle voldtektssaker med frifinnelse. – Lekdommere er mer tilbøyelig til å frikjenne voldtektssaker enn jurister, mener forsker.

Foto: Scanpix

Foto: Scanpix

Artikkel av: NTB
14. august 2016 - 15.58

Den høye frifinnelsesprosenten kan tyde på at det er stor forskjell mellom hva lekdommere mener er nok bevis, sammenlignet med hva statsadvokatene mener er nok bevis for domfellelse i voldtektssaker, skriver VG.

Professor Benedikte Moltumyr Høgberg ved institutt for offentlig rett ved Universitetet i Oslo, har forsket på frifinnelse i voldtektssaker og mener en av årsakene til forskjellene i hvordan lekdommere og jurister dømmer, er den høye strafferammen.

– En del lekdommere kan reagere på at sovevoldtekt har for eksempel en minstestraff på tre år. Derfor kan de reagere på de høye strafferammene og ender med å frifinne heller enn å dømme, sier Høgberg.

Bistandsadvokat Inger Marie Støen tror også de høye strafferammene spiller inn.

– Jeg har hatt saker hvor bevisene har vært helt klare, men som likevel har endt med frifinnelse. Jeg ønsker ikke å si at man skal gå ned i strafferamme, for det er uansett voldtekt, men jeg tror at flere hadde blitt dømt om man hadde senket strafferammen.

(©NTB)