Politikk

Somalisk forening siktet for skatteunndragelse

En somalisk forening er siktet for skatteunndragelse etter at tollvesenet på Gardermoen stoppet en postpakke med 11 millioner kroner.

Foto: Scanpix

Foto: Scanpix

Artikkel av: NTB
30. august 2016 - 08.29

Valutabeslaget er det største som noensinne er gjort på Gardermoen, melder NRK.

Pengene ble forsøkt sendt til England og stammer fra Hawala-virksomhet, en lovlig tjeneste for å overføre penger mellom land som ikke har fungerende bankvesen.

– De var deklarert på riktig måte, men både Norge og England har gode og velfungerende bankvesen, så vi stilte spørsmål ved hvorfor en så stor sum sendes i kontanter og ikke via bank, sier seksjonssjef Tor Fredriksen i tollen på Oslo lufthavn.

Da politiet ransaket lokalene til foreningen i Oslo, ble det funnet lister og kontantbeløp som viste at de hadde drevet med Hawala-virksomhet i flere år og overført flere hundre millioner kroner til utlandet.

– Politiet er kjent med at foreningen har mottatt en prosentandel av beløpet. Disse pengene anser politiet som skattepliktige, og de er ikke innberettet, sier politiadvokat Mathias Emil Hager i Øst politidistrikt.

Foreningens forsvarer, advokat Frode Sulland, er ikke enig med politiet.

– Foreningen mener at den organisasjonen de har drevet, ikke har vært pliktig til å levere selvangivelse, og at den heller ikke er skattepliktig fordi de ikke selv har drevet arbeidsvirksomhet, sier han.