Politikk

Clinton leder på alle målinger

Hillary Clinton leder fortsatt på Donald Trump, viser et gjennomsnitt av den siste ukas meningsmålinger i USA.

Artikkel av: NTB
26. september 2016 - 08.31

Demokratenes presidentkandidat har nå en oppslutning på 46,5 prosent, mot 43,7 prosent for republikaneren Trump, viser en sammenstilling av de siste ti landsomfattende meningsmålingene RealClearPolitics har gjort.

2,8 prosentpoeng skiller dermed de to, som natt til tirsdag norsk tid møtes til sin første store TV-debatt.

Leder på alle målinger

I den siste måling utført for ABC News og Washington Post får Clinton og hennes visepresidentkandidat Tim Kaine støtte fra 46 prosent av de spurte, mens Trump og hans visepresidentkandidat Mike Pence får støtte fra 44 prosent.

I en måling YouGov har gjort for The Economist får Clinton 44 prosent, mot 41 prosent for Trump.

Den siste målingen utført for Los Angeles Times gir Clinton 46,4 prosent, mens Trump får 42,3 prosent.

Kamp om valgmenn

Selv om Clinton leder på samtlige målinger, gjør feilmarginen i de ulike målingene at det i praksis nærmest er dødt løp mellom de to kandidatene.

Meningsmålingene forteller imidlertid ikke hele historien. I USA er det ikke nødvendigvis den kandidaten som får flest stemmer som blir landets neste president, men den som sikrer seg flest av delstatenes såkalte valgmenn.

Ifølge RealClearPolitics viser målingene i de ulike delstatene at Clinton nærmest kan være sikker på å vinne 198 valgmenn, mens Trump kan regne med 165. Slaget vil dermed stå om de 175 siste valgmennene, noe som blir avgjort i de såkalte vippestatene.

Statistikkguru

Statistikkguruen Nate Silver, som har en bemerkelsesverdig evne til å spå utfallet av amerikanske valg, har analysert tidligere resultater og meningsmålinger og tror Clinton vil trekke det lengste strået og ende opp med minst 283 valgmenn, mens Trump må nøye seg med 254.

Silver har regnet ut at det dermed er 57,8 prosent sjanse for at Clinton vinner valget og blir USAs første kvinnelige president. (©NTB)