Politikk

Lakseoppdretter: - Dette er bare tull

Per Sandberg vil kutte i markedsavgiften norske oppdrettere betaler til Norges Sjømatråd. Det er det svært delte meninger om.

Artikkel av: Siri Knutsen Vosgraff
8. oktober 2016 - 09.28

De høye lakseprisene kan føre til mindre penger til Sjømatrådet og markedsføring av norsk laks, skriver Dagens Næringsliv.

For andre gang på kort tid vil nemlig Nærings- og fiskeridepartementet redusere markedsavgiften for laks som oppdretterne betaler til Norges sjømatråd. Avgiften er obligatorisk og beregnes nå med 0,6 prosent av eksportverdien. Det nye forslaget kan bety en halvering.

- De fantastiske eksportresultatene for sjømatnæringen overgår alle forventninger. Det er veldig gode nyheter for Norge, men gjør at kassen til Sjømatrådet fylles opp litt mer enn det som er nødvendig, sier fiskeriminister Per Sandberg til avisen.

Avgiften er omstridt i næringen, og motstanden mot å betale avgiften har økt i takt med oppdretternes og Sjømatrådets inntekter. Særlig er det ifølge avisen de store oppdrettsselskapene som er imot avgiften, mens mange av de mindre oppdretterne er negative til kuttforslaget.

- Dette er den viktigste tiden å drive markedsføring på. Den jobben Sjømatrådet har gjort gjennom mange år for å bygge merkevaren norsk laks er uvurderlig, sier sjef i Kvarøy Fiskeoppdrett, Alf-Gøran Knutsen, som får støtte fra Fredd Wilsgård, som er daglig leder i Wilsgård Fiskeoppdrett.

- Det er trist vi skal ha denne diskusjonen på nytt. Det er bare tull å diskutere dette flere ganger i året. Vi må klare å være mer langsiktige enn som så, sier Wilsgård til DN.