Politikk

Erna avbryter besøk - hjem til budsjettinnspurt

Statsminister Erna Solberg (H) avbryter det planlagte besøket i Nord-Norge og Trøndelag og reiser til Oslo etter besøket hos Widerøe Internet i Mosjøen mandag.

Artikkel av: NTB
28. november 2016 - 08.26

Én uke før Stortinget vedtar rammene for neste års statsbudsjett er statsministeren i Mo i Rana og Mosjøen, før hun etter planen skulle ta Hurtigruten fra Brønnøysund til Rørvik på ettermiddagen.

Nå velger hun i stedet å vende tilbake til Oslo etter besøket hos Widerøe Internet i Mosjøen klokken 12.45. Foruten at reisen med Hurtigruten da går fløyten, vil det heller ikke bli noe av tirsdagens planlagte treff med DDEs Bjarne Brøndbo på verkstedet hans i Namdal eller de påfølgende besøkene hos Biokraft, St. Olavs hospital og Enova.

At statsministeren avbryter besøket i Nord-Norge og Trøndelag åpner for at det blir et nytt forhandlingsmøte mellom de fire partilederne om statsbudsjettet, kanskje allerede mandag. Toppene har ikke møttes siden tirsdag i forrige uke.

– Det har vært jobbet med konkrete forslag gjennom hele helgen. Solberg returnerer nå til Oslo for flere møter om budsjett, sier statssekretær Sigbjørn Aanes til NTB.

Frustrasjon

I en tale til nominasjonsmøtet i Oslo Venstre lørdag beskrev Trine Skei Grande budsjettforhandlingene som det vanskeligste hun noensinne har vært med på. Hun kaller det en kjempetabbe av regjeringen å stille ultimatum om bilpakken og sier det gjøres forsøk på å splitte de to støttepartiene.

– Det er krefter i Frp som tydelig vil ha Venstre ut av dette samarbeidet. Det er veldig korttenkt, framholder hun.

Grande har imidlertid ingen tro på at KrF vil sikre regjeringen flertall for statsbudsjettet uten Venstre. Nøkkelen til samarbeidspartienes makt er at de holder sammen, sier hun.

– KrF er det eneste partiet som har hatt en statsminister som har gått av på en miljøsak. KrF har vedtatt en regjering uten Frp, og da blir det krevende om de alene skulle sikre en regjering med Frp, poengterer Grande.

Ringerunde

Ifølge  NRK  ringte regjeringspartiene i helgen opposisjonen for å forsikre om at det blir en avklaring rundt statsbudsjettet før uken er over.

– Vi har ringt og informert om at vi vil bidra til at opposisjonen skal få tid til å gjøre sine vurderinger, at regjeringen ikke skal drive noe hastverksarbeid inn mot finansdebatten, sier Frps Harald Tom Nesvik til kanalen.

Frp-leder Siv Jensen sa i helgen til NTB at hun har tro på en avtale med alle fire partiene, men søndag framsto forhandlingene som like fastlåst som før.

Riktignok skal Venstre etter det NTB kjenner til ha godtatt et drivstoffpåslag på 50 øre samlet, mot at dieselprisen blir høyere og bensinprisen lavere enn i regjeringens opprinnelige opplegg. Samtidig krever partiet endringer i CO2-avgiften, som gir utslag på pumpeprisen. Krav om kutt i motytelsene til bilistene på i alt 900 millioner kroner bidrar også til steile fronter. (©NTB)