Politikk

Nå skjerpes kravene i budsjettforhandlingene

Finanspolitikerne fra Høyre, Frp, Venstre og KrF jobber hver for seg, og det er helt åpent når neste forhandlingsmøte om 2017-budsjettet vil finne sted.

Audun Lysbakken og Erna Solberg på Stortinget. Foto: NTB scanpix

Audun Lysbakken og Erna Solberg på Stortinget. Foto: NTB scanpix

Artikkel av: NTB
4. november 2016 - 12.14

– Det betyr ikke at det ikke skjer noe. Vi jobber, selv om vi ikke sitter sammen, ble det fremholdt fra begge leire.

Finanskomiteens leder og KrFs hovedforhandler Hans Olav Syversen er opptatt med KrFs landsstyremøte både fredag og lørdag.

Først og fremst skal KrF si noe om hvordan de stiller seg til ulike regjeringsalternativ etter neste høst, men landsstyret skal også mene noe om hva KrF vil prioritere inn i budsjettforhandlingene på Stortinget.

Må justeres

– Vi jobber hver for oss. Vi venter på at regjeringspartiene kommer med et nytt tilbud, sier Venstres finanspolitiske talsmann Terje Breivik til NTB.

Også han må sørge for at Venstres posisjoner justeres ned fra partiets alternative budsjettforslag. Det avviker med hele 40 milliarder kroner fra regjeringens forslag til statsbudsjett.

Det er godt over dobbelt så mye som man til slutt vil ende opp med å flytte på gjennom budsjettforhandlingene.

Ser på alternativer

Frps finanspolitiske talsmann Hans Andreas Limi forteller at det er en betydelig jobb som må gjøres før de reelle budsjettforhandlingene kommer i gang.

– Nå bruker vi tid og krefter på å gjennom de alternative budsjettene til KrF og Venstre. Vi ser samtidig på mulige inndekkinger og forbereder den prosessen som starter når vi får de konkrete kravene på bordet fra dem, sier han til NTB.

Forsvarsforhandlinger

Parallelt med budsjettforhandlingene foregår det to andre prosesser som griper inn i arbeidet med neste års statsbudsjett.

Arbeidet med langtidsplanen for Forsvaret er de siste dagene blitt løftet opp på parlamentarisk ledernivå, uten at det foreløpig har ført til enighet.

– Den prosessen pågår på siden av budsjettforhandlingene. Det man kommer fram til der, vil sannsynligvis få betydning for budsjettet neste år, som vi da må håndtere. Men det gjenstår å se. Vi har foreløpig ikke brukt tid på dette i vår forhandlingsgruppe, sier Limi til NTB.

Han vil ikke gå inn på om det er problematisk for budsjettforhandlerne hvis rammen på forsvarssiden blir økt.

Grønt underutvalg

Hvilke skatter og avgifter som skal justeres opp og ned under overskriften det grønne skiftet, er en av de store utfordringene i budsjettforhandlingene.

I et forsøk på å unngå at alt låses i en krangel om bilavgifter, har Høyre/Frp og Venstre/KrF etablert et underutvalg som lage en «meny» over ulike mulige klima- og miljøtiltak.

Underutvalget skal møtes mandag for å starte dette arbeidet.

Denne gruppen skal ikke forhandle, men lage en liste over mulige klimatiltak og hva de vil medføre av utslippskutt. Forslagene skal så spilles inn for finanspolitikerne som forhandler.

Fra regjeringspartiene blir det fremholdt at gruppen ikke skal «gjenåpne» regjeringens omstridte pakke for bil- og drivstoffavgifter. Men etter det NTB forstår, avgiftsendringer likevel bli spilt inn til forhandlerne.