Politikk

Due-Andresen tror på flere rentehevinger i år

Sjeføkonom Kari Due-Andresen tror at renten vil bli satt opp tre ganger i USA i år.

Kari Due-Andresen. Foto: Ivan Kverme / Finansavisen

Kari Due-Andresen. Foto: Ivan Kverme / Finansavisen

Artikkel av: Stein Ove Haugen
6. mars 2017 - 08.27

I en tale i Chicago fredag uttalte sentralbanksjef  Janet  Yellen at «en  renteheving  i  mars vil  være  på  sin  plass,  dersom  data  kom  inn  som ventet», skriver Handelsbanken Capital Markets i sin morgenrapport mandag. 

I forrige uke kom det blant annet gode ISM-tall for industrien og tjenestesektoren.

Denne uken er arbeidsmarkedsrapporten for  februar – den såkalte non-farm payrolls - som blir den viktigste å følge med på. Den kommer på fredag og må være  svært  svak for at det skal bli en utsettelse.  Men  det  skal trolig svært mye  til, tror sjeføkonom Kari Due-Andresen i Handelsbanken Capital Markets. 

I snitt ventes det at  sysselsettingen  har  steget  med 185.000 etter en økning på 227.000 i januar.

Arbeidsledighetsraten ventes å ha sunket fra 4,8 prosent i januar til 4,7 prosent nå.

Due-Andresen skriver at arbeidsmarkedet i USA har utviklet seg sterkt den siste tiden,  og  at ledigheten  nå er  nær  et  normalt  nivå, slik Fed ser det.

- Kanskje vel så viktig blir lønnsveksten, og her venter konsensus at lønnsveksten i februar har tatt seg opp igjen til en årsvekstrate på 2,8 prosent fra  2,5  prosent  i  januar. Med  mindre  data  skulle skuffe dramatisk er det grønt lys for renteheving fra Fedi mars, skriver hun.

- Gitt Yellens uttalelser føler vi oss dermed rimelig sikre  på  at  det  faktisk  kommer  en renteheving i mars (15. mars red.anm.), og det gjør resten av markedet også, skriver Due-Andresen i mandagens morgenrapport.

Hun peker på at etter Yellens tale om de økonomiske utsiktene steg den implisitte sannsynligheten for en renteheving  i mars (indikert av  markedsprisingen) fra 88 til  96 prosent.

Handelsbanken har også revidert sin offisielle prognose for amerikanske renter til en renteheving i mars, og viser til at Fed i sitt median-estimat for styringsrenten har signalisert tre rentehevinger i år.

- Vi tror de to neste kommer, og at de vil inntreffe i juni og september, skriver Due-Andresen.

Mer om arbeidsmarkedsrapporten kommende fredag og hvilke muligheter som kan åpne seg.