Politikk

Får hard medfart etter lukket stortingsmøte

Regjeringens hemmelighold skaper usikkerhet omkring arbeidet med terrorsikring og beredskap, mener AP-leder Jonas Gahr Støre. 

Statsminister Erna Solberg og leder i Arbeiderpartiet Jonas Gahr Støre. Foto: NTB Scanpix

Statsminister Erna Solberg og leder i Arbeiderpartiet Jonas Gahr Støre. Foto: NTB Scanpix

Artikkel av: NTB
19. juni 2017 - 17.44

– Regjeringen har gjort en feil vurdering som bryter med den linjen vi hadde valgt etter 22. juli. Det er sterkt kritikkverdig, sier Støre.

Stortinget samlet seg mandag til et lukket møte om Riksrevisjonens rapport om terrorsikring. Rapporten slår fast at politiet og Forsvaret ikke er i stand til å beskytte viktige bygg og anlegg i en trusselsituasjon.

Men det var krangelen mellom Stortinget og regjeringen om offentliggjøring av et sammendrag av rapporten som dominerte ordskiftet etter møtet.

Sammendraget fra Riksrevisjonen var ment for offentliggjøring, men Forsvarsdepartementet sa nei. Det er for øvrig publisert av Dagens Næringsliv.

– Skaper tvil

Alt dette fikk politikerne til å beskrive det lukkede møtet som uheldig, pinlig, en parodi og på grensen til komisk.
– Vi hadde hatt en åpnere debatt, mindre drama, mindre mistenksomhet om de hadde gjort dette åpent fra første stund, sier Støre.

Ap-lederen mener hemmeligholdet skaper tvil om realitetene i saken, nemlig om regjeringen har rett når den sier beredskapen er blitt kraftig forbedret både før og etter Riksrevisjonens rapport om tiden fram til 2015. Han understreker også at han aldri har ment at informasjon som kan skade rikets sikkerhet, skal være offentlig:

– Men dette sammendraget, som er skrevet av Per-Kristian Foss og andre erfarne tidligere stortingspolitikere, er i en helt annen kategori.