Politikk

Hegnar: - Hårreisende om skatt

«Velgerne bør merke seg SVs og Valens angrep på pensjonistene», mener Trygve Hegnar.

Trygve Hegnar. Foto: Iván Kverme, Finansavisen

Trygve Hegnar. Foto: Iván Kverme, Finansavisen

Artikkel av: Trygve Hegnar
11. juni 2017 - 00.09

Dette var Trygve Hegnars leder i Finansavisen onsdag 7. juni 2017:

Regjeringen har ikke klart å fjerne formuesskatten, men i løpet av de fire årene ved makten er denne skatten senket med 5,3 milliarder kroner. Skattesatsen er senket fra 1,1 prosent til 0,85 prosent, men samtidig er skattegrunnlaget (verdien) for en del av formuen økt.

Regjeringen har kjempet skattekampen i motvind, og Arbeiderpartiet har benyttet enhver mulighet til å hevde at kuttet i formuesskatten bare har gått til «de rike», og en del akademikere (særlig ved NHH) har betvilt at skattekuttene har bidratt til større investeringer, flere arbeidsplasser, økonomisk vekst og (på sikt) større skatteinntekter (dynamisk skattepolitikk).

I vulgærdebatten heter det at milliardærene har fått hele skattelettelsen.

Slik er det selvfølgelig ikke. Hele tiden har det vært klart at også pensjonister, med liten eller ingen gjeld og nedbetalte hus og hytter, ville få nedsatt formuesskatten.

For 2017 vil denne skattereduksjonen for pensjonistene utgjøre rundt 2 milliarder kroner, eller nesten 37 prosent av skattekuttet.

Finanspolitisk talsmann i SV, stortingsrepresentant Snorre Valen, finner tallene så oppsiktsvekkende at han til VG sier følgende: «Jensen og Solberg er så besatt av formuesskatt at de heller stuer

2 milliarder kroner vekk på kontoene til de mest formuende pensjonistene, enn å bruke pengene på noe nyttig. Norske bedrifter ser lite til disse pengene.»

Vi synes dette er et oppsiktsvekkende angrep på den aldersgruppen som har bidratt et langt liv med skatt og arbeid, og som kanskje sitter igjen med en skattbar formue. Mange av dem har også aksjer i næringslivet (arbeidende kapital).

Det er rett og slett et svinsk angrep på pensjonistene.

Snorre Valen, som ofte vil være morsom, følger opp med følgende: «Om Siv Jensen samlet 2 milliarder kroner i en bunke og satte fyr på dem, ville det gitt større impuls i norsk økonomi. Det er sensasjonelt dårlig bruk av penger hvis målet er å stimulere norsk økonomi. Høyre gikk i sin tid til valg på slagordet «mer igjen for pengene». Nå søler de bort milliarder som kunne vært brukt på nye arbeidsplasser, mer velferd eller å bekjempe fattigdom.»

Det er utrolig arrogant overfor pensjonistene, og det er selvfølgelig helt useriøst at disse to milliardene i skattekutt skulle være avgjørende for velferd og fattigdom.

Snorre Valen er en stygg demagog.

Så er det også slik at det finnes noen, som Finansavisen, som mener at det er urimelig at det norske skattesystemet favoriserer utenlandske eiere som ikke betaler formuesskatt i Norge og staten som heller ikke betaler formuesskatt.

Vi mener også at særbeskatningen faktisk har noe å si for investeringsbeslutninger og forventet avkastning. Og det er nærmest et ran av investorer som må ut med formuesskatt mens selskapene taper masse penger, som for eksempel i dagens offshorenæring.

Velgerne bør merke seg SVs og Valens angrep på pensjonistene.