Politikk

Ingen Hareide-effekt for KrF

Knut Arild Hareide har ikke klart å løfte oppslutningen om KrF i løpet av sine seks år som partileder. 

Knut Arild Hareide. Foto: Tor Erik Schrøder / NTB scanpix

Knut Arild Hareide. Foto: Tor Erik Schrøder / NTB scanpix

Artikkel av: NTB
19. juni 2017 - 15.04

– Samarbeidsavtalen har vært en blandet opplevelse. Den har gitt oss store gjennomslag, men også skapt en del slitasje, sa KrF-lederen da partiet mandag holdt sin oppsummerende pressekonferanse før sommeren.

– Vi må ta ansvar for ting vi ikke har vært med på, som for eksempel i landbruksoppgjøret. Det skaper en frustrasjon blant våre medlemmer, utdyper han.

Nå håper han å mobilisere gjerdesittere og velgere som sympatiserer med partiet uten å stemme KrF. Partiets egne bakgrunnstall antyder at så mange som 100.000 velgere har partiet som andrevalg. Til sammenligning fikk KrF 158.475 stemmer ved valget i 2013.

Ingen vekst
Hareide er ubestridt som partileder, men resultatene viser at han ikke har evnet å løfte KrF fra nivået det hadde under Dagfinn Høybråtens ledelse.
KrF fikk 5,7 prosent sist stortingsvalg og oppnådde 5,6 og 5,4 prosent ved kommunevalgene i 2011 og 2015. De siste månedene har partiet hatt en oppslutning på 4,7 prosent i gjennomsnitt av meningsmålingene.

– Jeg synes naturlig nok at vi fortjener en større oppslutning, sier Hareide, som avviser at KrF er redusert til et regionalt parti for kristne kjernevelgere på Sør- og Vestlandet.

– Vi er et landsdekkende parti, selv om vi har en ekstra styrke på Sør- og Vestlandet, sier han.