Politikk

Spent i Venezuela foran omstridt valg

President Nicolás Maduro trosser internasjonal fordømmelse og økende nasjonal motstand når Venezuela holder valg på en grunnlovgivende forsamling.

Venezuelas president Nicolas Maduro. (AP Photo/Ariana Cubillos, File)

Venezuelas president Nicolas Maduro. (AP Photo/Ariana Cubillos, File)

Artikkel av: NTB
30. juli 2017 - 07.54

Opposisjonen boikotter valget, som avholdes søndag etter fire måneder med opptøyer og massedemonstrasjoner mot regjeringen i det dypt splittede landet.

Både Venezuelas demokrati og stabilitet står på spill under valget, mener professor Benedicte Bull ved Universitetet i Oslo.

– Opposisjonen frykter at man skal bruke denne grunnlovsforsamlingen til å sette til side demokratiet og suspendere kommende valg, sier Bull til NRK.

Hun viser til de forsinkede regionalvalgene som skal holdes senere i år, samt presidentvalget som er planlagt til neste år.

Protestforbud

Minst 113 mennesker har mistet livet siden protestene startet i april, åtte av dem under en to dager lang generalstreik som ble avsluttet torsdag. I hovedstaden Caracas har demonstrantene stort sett glimret med sitt fravær siden Maduro tidligere i uka innførte protestforbud til over helga og truet med ti års fengsel for dem som bryter det.

Opposisjonen ba venezuelanere trosse forbudet, men bare mindre grupper har så langt fulgt oppfordringen.

Frykten er likevel at krisen i Venezuela skal eskalere på grunn av valget. FNs menneskerettighetskontor har uttrykt dyp uro for den spente situasjonen og mener det er tvil om at valget er legitimt.

Maduro anklager opposisjonen for å opprette en parallell regjering ved blant annet å utnevne høyesterettsdommere.

– Noen frykter at opposisjonen etter hvert vil søke våpen, og at det med en parallell regjering vil kunne ende opp i en regelrett borgerkrig, sier Bull.

Grunnlov

Opposisjonen har siden 2015 hatt flertall i nasjonalforsamlingen i Venezuela. Søndagens valg skal resultere i en ny forsamling med 545 representanter som skal utforme en ny grunnlov. En tredel av representantene skal ikke velges, men utnevnes fra fagforeningene og andre grupper i sivilsamfunnet og næringslivet.

Opposisjonen mener det utradisjonelle valgsystemet som er opprettet for anledningen, gir en klar fordel til Maduros sosialistparti.

Den gjeldende grunnloven ble innført under Hugo Chávez, Maduros forgjenger, og deretter godkjent i en folkeavstemning.

– Det er en demokratisk konstitusjon med fordeling mellom fem statsmakter, utstrakt bruk av folkeavstemninger, lokal deltakelse og sosiale rettigheter, sier Bull.

Stanser flygninger

Kritikken øker mot Maduro internasjonalt. USAs visepresident Mike Pence snakket fredag med opposisjonsleder Leopold Lopez og roste ham for hans mot. Lopez ble nylig overført fra fengsel til husarrest.

Colombias president Juan Manuel Santos gjør det klart at han ikke vil anerkjenne valget og fastslår at det er illegitimt. Fredag bekreftet colombianske myndigheter også at de vil utstede over 150.000 spesialvisum til venezuelanere som oppholder seg i Colombia som følge av landets økonomiske krise.

Flyselskapet Air France opplyser lørdag at alle flygninger til kriserammede Venezuela innstilles fra søndag til og med tirsdag av sikkerhetshensyn.

Utenriksdepartementet i Oslo frarådet 1. juni alle unødvendige reiser til og opphold i Venezuela.

(©NTB)