Politikk

Fintelling endret mandatfordelingen

Fintellingen av stemmene etter stortingsvalget sendte flere kandidater inn og ut av Stortinget i løpet av tirsdagen.

Foto: Erlend Aas / Scanpix.

Foto: Erlend Aas / Scanpix.

Artikkel av: Stein Ove Haugen
12. september 2017 - 21.47

Tirsdag kveld var 99,8 prosent av stemmene på landsbasis talt opp.

I Hordaland kjemper Venstre-nestleder Terje Breivik med Frps Torkil Åmland om en stortingsplass. Rundt klokka 18 var det kun 115 stemmer som skilte de to kandidatene, ifølge NTBs oversikt basert på Valgdirektoratets råtall. Tre timer senere ledet Breivik med 1.464 stemmer og kunne være sikrere på stortingsplass.

Denne fintellingen påvirket fordelingen av utjevningsmandater, og dermed var også Senterpartiets Nils T. Bjørke inne på Stortinget. Han var allerede tilbake i hverdagen som melkebonde på Voss da han fikk beskjeden tirsdag ettermiddag.

– Virkelig, sier du det? Jeg var vel innstilt på å fortsette som fylkestingspolitiker og at det ikke ble noen Oslo-tur på meg, sa han til NRK.

Rogaland

Lenge lå det an til at Arbeiderpartiet skulle få tre mandater i Rogaland – det samme som i 2013. Men i løpet av tirsdag ettermiddag endret landskapet seg i takt med at flere stemmer ble talt opp. Plutselig var Øystein Langholm Hansen inne på Stortinget som Arbeiderpartiets fjerde mandat fra fylket, mens Høyres Aleksander Stokkebø falt ut. Rundt klokka 18 var det bare 53 stemmer som skilte de to kandidatene, men utover kvelden styrket Hansen ledelsen og lå 241 stemmer foran Stokkebø.

Oslo

Endringene i ett fylke kan fort få konsekvenser for utjevningsmandatene i andre fylker.

I Oslo tok Høyres Stefan Heggelund i løpet av dagen et utjevningsmandat fra Arbeiderpartiets Zaineb Al-Samarai, og Høyre er dermed inne med seks mandater fra hovedstaden.

De siste tallene gir Ap, Sp, SV, MDG og Rødt 81 mandater på Stortinget, mens H, Frp, V og KrF har 88 mandater.

(©NTB)