Politikk

Juncker utfordrer med ny visjon for EU

EU har vind i seilene, fastslår EU-kommisjonens president Jean-Claude Juncker. Han vil presse på for dypere europeisk samarbeid mens det ennå er tid. 

EU-kommisjonens leder Jean-Claude Juncker FOTO: AP / Geoffroy Van der Hasselt

EU-kommisjonens leder Jean-Claude Juncker FOTO: AP / Geoffroy Van der Hasselt

Artikkel av: NTB
13. september 2017 - 14.23

Juncker holdt onsdag sin årlige tale til EU-parlamentet om unionens tilstand. Og denne gangen var stemningen en ganske annen enn sist.

– Da jeg sto foran dere på denne tida i fjor, var det en litt enklere tale jeg skulle holde. Alle kunne se at unionens tilstand ikke var god. Europa var mørbanket etter et år som rystet oss til grunnvollene, sa Juncker.

Ifølge ham ble det avgjørende å finne en positiv agenda for EU.

– Men nå har Europa vind i seilene igjen. Vi må benytte oss av dette mulighetsvinduet, for det vil ikke stå åpent for alltid.

Vil utvide Schengen og eurosonen

Den 29. mars 2019 går Storbritannia ut av EU. Nå foreslår Juncker at de gjenværende medlemslandene samles til et ekstraordinært toppmøte allerede dagen etter for å peke ut veien videre.

Selv kommer han med et stikk til dem som ønsker å løsne opp i EU-samarbeidet. I stedet for et EU der medlemslandene i større grad får velge selv hva de skal være med på, vil Juncker ha en union der flest mulig samles i samme fold.

Det betyr blant annet flere land bør slippes inn i Schengen, som også Norge er med i.

Normen bør dessuten være at alle har euroen som valuta, mener Juncker. Han foreslår at en egen europeisk finansminister får i oppgave å lede den utvidede eurosonen.

– Hvis vi vil at euroen skal forene heller enn splitte vårt kontinent, kan den ikke være valuta for bare noen utvalgte land, sa han.

Én president

Juncker vil også slå sammen EUs to presidentverv til ett.

I dag er han selv president for EU-kommisjonens, mens Donald Tusk er president for Det europeiske råd. Juncker mener EU vil bli lettere å forstå hvis det bare står én kaptein ved roret.

Den nye presidenten bør også være demokratisk valgt.

– For å forstå vervets utfordringer og forskjellene mellom medlemslandene, bør den framtidige presidenten ha møtt velgere både på folkemøter i Helsingfors og på torget i Aten, sa Juncker i sin tale.

– Da kan man møte andre ledere på EU-toppmøtet og vite at man selv er valgt, akkurat som dem. Det vil være bra for balansen i unionen vår, forklarte han.

«Urovekkende»

Ikke uventet fikk Junckers tale en blandet mottakelse hos de folkevalgte i Strasbourg.

Den britiske brexitgeneralen Nigel Farage sa han var skremt.

– Det er den mest åpne, ærlige og virkelig urovekkende talen jeg har hørt i løpet av mine mange år her, sa han.

Ifølge Farage er Junckers visjon en oppskrift på «mer EU i alle retninger», stikk i strid med folkets vilje.

– Jeg kan ikke si annet enn takk Gud for at vi er på vei ut. Du har ikke lært noe som helst av brexit, konkluderte han.

(©NTB)