Politikk

Zimbabwe: Mnangagwa venter i kulissene

Emmerson Mnangagwa er godt posisjonert for å vende tilbake til Zimbabwe som landets neste leder, etter at hæren avsatte regimet til den aldrende Robert Mugabe.

Emmerson Mnanangagwa. Foto: AP.

Emmerson Mnanangagwa. Foto: AP.

Artikkel av: NTB
15. november 2017 - 16.02

Med kallenavnet «Ngwena» (krokodillen) for sin fryktinngytende og hensynsløse framferd har den 75 år gamle tidligere visepresidenten et rykte fra gammelt av for ikke å ta fanger.

Han synes inntil videre utmanøvrert av førstedame Grace, som er 41 år yngre enn sin 93 år gamle mann, men som klarte å overbevise ham om at visepresidenten måtte avskjediges.

Men etter hærens dramatiske og uventede inngripen, der Mugabe, og muligens også Grace, er satt i husarrest, og meldinger om at Mnangagwa har forlatt sitt korte eksil i Sør-Afrika kan det ligge til rette for at visepresidenten rykker opp til maktens topp.

– Jeg tror hæren forhandler både med Mugabe og Mnangagwa. For lettest å vise et skinn av lovlighet kan de gjenoppnevne Mnangagwa til visepresident, men samtidig sikre at Mugabe snart trekker seg, sier Derek Matyszak ved instituttet for sikkerhetsstudier i Pretoria.

90 dager

I henhold til Zimbabwes grunnlov vil visepresidenten i en slik situasjon automatisk rykke opp som konstituert president for en periode av 90 dager. Matyszak ser for at regjeringspartiet ZANU-PF i løpet av den tiden vil samle seg om en ny partileder, som også vil bli president.

– Og denne personen er utvilsomt Mnangagwa, mener forskeren.

I den første tiden etter løsrivelsen fra Storbritannia i 1980 utnevnte Mugabe den unge advokatlærlingen Mnangagwa til sin minister for nasjonal sikkerhet. I tiårene etter har han hatt en rekke ministerposter.

Men forholdet mellom presidenten og hans læregutt har ikke alltid vært av det trivelige slaget. Og Mnangagwa har opplevd utrenskninger før. Men han vet å slå tilbake. Etter at han ble fjernet i forrige uke, offentliggjorte han en frådende, fem sider lang fordømmelse av førstedame Graces ambisjoner og Mugabe lederstil.

Ørkenvandring

I 2004 mistet Mnangagwa jobben som administrasjonssekretær for regjeringspartiet for å ha fisket for åpenlyst etter jobben som visepresident. Deretter fulgte fire år i den politiske ørken, mens konkurrenten Joice Mujuru ble visepresident og førstekandidat til å etterfølge Mugabe.

Men i valget i 2008, da han ble Mugabes fremste valgmedarbeider, endret hans lykke seg. Mugabe tapte første runde, og andre runde ble dominert av voldshandlinger, trakassering og påstander om fusk. Mnangagwa rykket opp til stillingen for sjef for operasjonsstyrkene, til daglig ledet han en komité bestående høyt rangerte sikkerhetssjefer som ble beskyldt for å slå ned på alt som smakte av opposisjon.

Han ble et mål for kritikk fra EU og USA. Under sanksjonene som fulgte, steg han i Mugabes aktelse og fikk den innflytelsesrike stillingen som forsvarsminister.

Veien har vært lang fra de blodige kampene mot det britiske koloniveldet til toppen av politiske hierarkiet, men kallenavnet Krokodillen har fulgt ham. Ifølge kritikerne er hans innerste jeg ikke vesentlig endret fra frigjøringskrigens dager.

Han blir også beskyldt for å ha dype lommer og for å ha grafset til seg en betydelig formue under Zimbabwes intervensjon i det gull -og diamantrike Kongo i 1998.

(©NTB)