Politikk

Toppmøte mot forurensning

Foto: Håkon Mosvold Larsen / SCANPIX

Foto: Håkon Mosvold Larsen / SCANPIX

Artikkel av: NTB
4. desember 2017 - 07.55

FN anslår at rundt ni millioner mennesker døde i 2015 som følge av forurensning. Nå samles miljøvernministre fra hele verden til kamp mot forurensingen.

Miljøvernministere fra rundt 100 land samles i regi av FNs miljøforsamling (UNEA) i Nairobi mandag for å forenes i kampen mot forurensning både i lufta, i havet og på land.

Dokumentasjon fra FNs miljøbyrå (UNEP) viser at sju millioner av dødsfallene i 2015 på verdensbasis skyldtes utslipp fra biler, fabrikker og dessuten os fra matlaging innendørs.

Vannforurensning utgjør deretter den største faren, etterfulgt av giftstoffer og kreftfremkallende stoffer på arbeidsplasser verden over.

– Vi må vinne

– Vi trenger å vinne over forurensningen før forurensningen vinner over oss, sier Erik Solheim, tidligere SV-politiker, og nå sjef for FNs miljøprogram.

– Det betyr at vi må kunne være i stand til å puste i byene våre, at vi sørger for å holde farlige stoffer bort fra næringskjeden og hindrer at havet blir til en plastsuppe, understreker Solheim til nyhetsbyrået AFP.

Møtet i Nairobi fra 4. til 6. desember er det tredje møtet i UNEA. Nærmere 2.500 deltakere er påmeldt.

Resolusjoner

Ministrene skal forsøke å bli enige om en rekke resolusjoner som konkret skal begrense forurensning i framtida under arbeidstittelen «En forurensningsfri jord». Blant forslagene er å begrense plast i havet. Blant andre Norge legger spesielt vekt på kampen mot marin forsøpling og mikroplast.

Målet er også å forby bruken av en rekke giftstoffer, deriblant bly i maling.