Politikk

Brexit kan bli dyrt for britisk industri

Storbritannias regjering anslår at brexit kan føre til sterkt økte kostnader for britiske bedrifter.

Theresa May. (Stefan Rousseau/PA via AP)

Theresa May. (Stefan Rousseau/PA via AP)

Artikkel av: NTB
8. februar 2018 - 06.26

Detaljhandelssektoren kan bli rammet av en kostnadsøkning på 20 prosent etter brexit, mens bilprodusentene kan måtte belage seg på en økning på 13 prosent i produksjonskostnadene etter at britene forlater EU, viser den britiske regjeringens egne estimater, ifølge Sky.

Dokumentet de har fått tilgang til er britiske myndigheters egne prognoser for hvordan brexit vil ramme hver enkelt sektor i økonomien, deriblant hvordan det vil påvirke kostnadene deres.

Analysen er forberedt av regjeringsansatte økonomer i forkant av deres kommende avgjørelser om framtidige handelsavtaler med EU, som skal bli diskutert av ministrene torsdag. Analysen tar utgangspunkt i et av de verste mulige scenarioene i forhandlingene med EU.

I en kommentar til Sky understreker en talsperson for den britiske regjeringen at dokumentet ikke representerer deres politikk, og at den ikke tar hensyn til det utfallet regjeringen håper på å oppnå i forhandlingene med EU.

– Dette er en innledende intern analyse, som er en del av en bredere mer omfattende analyse som er under arbeid. Vi søker et omfattende og ambisiøst økonomisk partnerskap med EU, som fungerer for alle deler av Storbritannia. Vi forventer ikke et scenario der det ikke blir noen avtale, sier han.

(©NTB)