Politikk

Doble signaler fra Nord-Korea dagen før OL

Mens tusenvis av soldater marsjerte taktfast i Nord-Koreas hovedstad, ble det klart at Sør-Koreas leder vil spise lunsj med Kim Jong-uns søster under OL.

Kim Jong Un - Foto - AP

Kim Jong Un - Foto - AP

Artikkel av: NTB
8. februar 2018 - 13.57

Denne uken ble det klart at Kim Yo-jong, søsteren til Nord-Koreas leder Kim Jong-un, er blant deltakerne i en nordkoreansk delegasjon som ankommer OL-byen Pyeongchang fredag. Hun blir det første medlemmet av Kim-familien som besøker nabolandet siden Korea-krigen.

Torsdag kunngjorde en talsmann for Sør-Koreas president Moon Jae-in at hun og resten av delegasjonen er invitert til et lunsjmøte med presidenten lørdag. Hvor måltidet skal inntas, er ikke kjent, men det er ifølge sørkoreanske medier ventet at Kim Yo-jong vil overlevere et personlig budskap fra sin storebror.

Kim Yo-jong antas å være i slutten av 20-årene. Hun er medlem av Nord-Koreas politbyrå, som er landets øverste styringsorgan, og som ledes av broren. Hun antas også å være en av Kims nærmeste fortrolige.

Med i delegasjonen er også Nord-Koreas seremonielle statsoverhode Kim Yong-nam, som er den mest høytstående nordkoreanske tjenestemannen som har besøkt Sør-Korea noensinne.

– Militærmakt i verdensklasse

Samtidig som de to landene på Koreahalvøya tilsynelatende forsøker å bygge opp en viss tillit, er den nordkoreanske lederen opptatt av å vise fram landets slagkraft. Torsdag gikk en storstilt militærparade av stabelen i Pyongyang i forbindelse med 70-årsfeiringen av landets forsvar.

– Vi er nå i stand til å vise vår status som en militærmakt i verdensklasse, sa Kim til en jublende folkemengde på Kim Il-sung-plassen.

– Så lenge det fortsatt finnes imperialisme på jorda, og så lenge USAs fiendtlige politikk mot Nord-Korea fortsetter, vil oppdraget til våre militære styrker, som er å beskytte vårt land og folk og sikre fred, aldri endres, sa Kim videre.

Flere titall lastebiler med vinkende soldater på lasteplanet kjørte forbi jublende frammøtte. 50.000 personer skal ha vært til stede, blant dem 13.000 soldater. Utenlandske journalister fikk ikke adgang.

I Kims tale ble vinterlekene i nabolandet ikke nevnt, men det er uklart om nordkoreansk fjernsyn viste talen i sin helhet eller om den var redigert. Talen ble vist noen timer etter at arrangementet var over.

Sjarmoffensiv

Kritikere mener at Nord-Korea forsøker å gjennomføre en slags sjarmoffensiv under OL for å påvirke verdenssamfunnet til å myke opp de internasjonale sanksjonene som er innført i et forsøk på å stanse Nord-Koreas atomvåpenprogram.

Men Nord-Korea er ifølge analytikere også opptatt av å bli regnet som en de facto atommakt, som har kapasitet til å angripe både naboland og USA med atomvåpen.

Nord-Koreas OL-deltakelse, som Kim tok initiativ til i sin nyttårstale, kan også være et forsøk på å så splid mellom Sør-Korea og USA.

Nord-Korea er blitt enig med Sør-Korea om at landet skal sende en liten tropp med utøvere til OL i Pyeongchang. I tillegg kommer et oppvisningslag i taekwondo, en heiagjeng med over hundre kvinnelige deltakere og en delegasjon der Kim Jong-uns søster skal delta.

Torsdag ga dessuten et nordkoreansk orkester sin første konsert i sørkoreanske Gangneung siden det ankom Sør-Korea tidligere i uka. Konserten var utsolgt, men ble også møtt av demonstranter som ville vise sin motstand mot regimet i nord.

(©NTB)