Politikk

Brexit

EU vil kunne straffe britene i overgangsperiode

EU forslår at unionen skal kunne straffe Storbritannia dersom landet bryter EU-reglene i den 21 måneder lange overgangen etter brexit. 

Artikkel av: NTB
7. februar 2018 - 05.59

Det ble vedtatt i Brussel tirsdag, opplyser kilder til nyhetsbyrået AFP. Men det gjenstår å se hvorvidt britene går med på forslaget. Britene vil også være uten bestemmelsesrett i overgangen etter utmeldingen, noe kritikere mener vil gjøre Storbritannia til en satellittstat.

I forslaget fra EU heter det at dersom Storbritannia i overgangsperioden bryter EU-reglene, kan landet bli utestengt fra EUs indre marked. De vil også kunne bli framstilt for EU-domstolen i Luxembourg. Straffeklausulen er en del av avtaleteksten EU-kommisjonen skal offentliggjøre onsdag.

– Dette er et utkast EU har skrevet, som reflekterer deres uttalte direktiver, sier en talsperson for brexit-departementet.

Tirsdag begynner første formelle runde i forhandlingene om en overgangsperiode etter brexit i Brussel.

(©NTB)