Politikk

Frp vil ha forskningsdirektør Asle Toje i Nobelkomiteen

Frp venter ingen motstand fra opposisjonen ved å få valgt Asle Toje til nytt medlem i Nobelkomiteen. Kandidaten får umiddelbart tommel opp fra Ap. 

Artikkel av: NTB
7. februar 2018 - 18.23

Med det nye vervet vil Asle Toje slutte i jobben som forskningsdirektør ved Nobelinstituttet. Han har selv sagt at de to tingene ikke lar seg kombinere.

– Jeg er meget fornøyd med at stortingsgruppen har valgt en så god kandidat som Asle Toje og er overbevist om at han kommer til å tilføre Nobelkomiteen betydelig kompetanse, sier parlamentarisk leder i Frp, Hans Andreas Limi.

Arbeiderpartileder Jonas Gahr Støre gjorde det straks klart at partiet ikke ser noe i veien med kandidaten Frp vil fremme.

– Frp har nominert forsker Asle Toje til Nobelkomiteen. Det er en kandidat med kunnskap og meninger som vil bidra til et godt mangfold i komiteen. Arbeiderpartiet vil stemme for, skriver Støre på Twitter.

Ønsket ikke nytt rabalder

Fremskrittspartiet falt til slutt ned på Toje framfor tidligere generalsekretær i NATO og Danmarks tidligere statsminister, Anders Fogh Rasmussen.

Valgkomiteens leder Morten Wold bekrefter overfor NTB at det sto mellom de to kandidatene i siste runde, selv om flere andre navn også var oppe til diskusjon på gruppemøtet.

Limi erkjenner at det nok ville blitt mer debatt på Stortinget om Fogh Rasmussen ble valgt. Men han avviser at dette var noe som veide tungt i Frps vurdering.

– Det ville nok skapt mer diskusjon enn valget av Toje gjør. Vår tanke rundt ham var at han ville representerte noe nytt inn i komiteen, med sin bakgrunn, sier Limi.

– Det ville blitt en diskusjon om å velge noen fra et annet land, og noen har allerede ment noe om det. Noen mener vi bør finne komitémedlemmer i Norge, og det kom også vi til, sier han.

Han tror ikke det blir noen motstand på Stortinget denne gangen, slik det ble da Frp ville nominere sittende vararepresentant Carl I. Hagen.

Aktiv samfunnsdebattant

Få timer før Fremskrittspartiets stortingsgruppe skulle bestemme, sto 22 navn igjen på blokka. De siste dagene skal samtlige kandidater ha blitt kontaktet og bekreftet at de var aktuelle.

Toje har vært aktiv i samfunnsdebatten. Blant annet har han vært fast spaltist i Klassekampen, Bergens Tidende, Dagens Næringsliv og =Oslo. Han er ikke i dag medlem i Fremskrittspartiet, men har tidligere vært det.

Stortingsrepresentant Christian Tybring-Gjedde, som hadde nominert Toje, var særdeles godt fornøyd med beslutningen.

– Han blir et strålende medlem av komiteen, og vil tilføre mye kompetanse, sier Tybring-Gjedde.

Han mener Fogh Rasmussen ville vært en langt mer kontroversiell kandidat og at Frp tjener på at det blir ro rundt situasjonen.

– Det er klokt av partiet å finne en kandidat uten mange lik i lasten. Toje har vist kunnskap om utenrikspolitikk og samfunnsdebatten her i Norge, sier han.