Politikk

Jensen snur - lar Stortinget se interne møtenotater i SSB-saken

Finansminister Siv Jensen (Frp) lar kontrollkomiteen på Stortinget likevel få lese interne notater fra tre møter med SSB, som hun tidligere har holdt tilbake.

Siv Jensen. Foto: Heiko Junge / NTB scanpix.

Siv Jensen. Foto: Heiko Junge / NTB scanpix.

Artikkel av: NTB
8. februar 2018 - 15.44

Striden om omorganiseringen av Statistisk sentralbyrå (SSB) førte til at tidligere SSB-sjef Christine Meyer måtte gå av i november i fjor, etter at hun ikke lenger hadde Jensens tillit.

Meyer har hele tiden hevdet at hun hadde ryggdekning for den omstridte omorganiseringen, mens Jensen har hevdet at det ble advart allerede fra januar i fjor.

Ikke noe valg

De tre møtene mellom Finansdepartementets folk og SSB-ledelsen som Jensen nå lar kontroll- og konstitusjonskomiteen få se notatene fra, ble holdt 13. januar, 26. januar og 19. september 2017.

Komiteen har flere ganger bedt om å få se møtereferatene, men finansministeren har sagt nei under henvisning til at det kun var snakk om interne notater og dermed ikke å anse som dokumenter i saken.

– Etter en klage fra VG fastslo Sivilombudsmannen at disse møtepapirene var å anse som saksdokumenter. Dermed hadde Jensen i realiteten ikke noe annet valg enn å la oss få innsyn i dem, sier kontroll- og konstitusjonskomiteens leder Dag Terje Andersen (Ap) til NTB.

Unntatt offentlighet

Jensen fastholder imidlertid at notatene fortsatt er unntatt offentlighet. Det er med andre ord kun medlemmene av Stortingets kontroll- og konstitusjonskomité som får se papirene.

Finansministeren understreker også at dokumentene oversendes slik de foreligger, inklusive de feil og unøyaktigheter som eventuelt måtte finnes. Hun sier også at referatene er ført i pennen av enkeltmedarbeidere i departementet, uten at de som er referert av eksterne møtedeltakere har sett notatene.

– Synspunkter kan derfor være upresist gjengitt, heter det i Jensens brev til kontroll- og konstitusjonskomiteen.