Politikk

Johnson advarer mot «brexit-svik»

Storbritannias utenriksminister Boris Johnson advarer brexit-motstandere og sier deres forsøk på å hindre EU-utmeldelse kan få folk til å føle seg sveket.

Artikkel av: NTB
14. februar 2018 - 11.33

Johnson skal holde en tale om brexit i London onsdag. I talen kommer han til å oppfordre dem som stemte for å forlate EU, til å slutte fred med dem som ønsker at landet fortsatt skal være EU-medlem.

Brexit har skapt dyp splittelse i det britiske samfunnet. Johnson var blant de ledende pådriverne i kampanjen for å melde Storbritannia ut av EU.

– Det er ikke bra nok å si til dem som vil være i EU at de har tapt og at de må innse nederlaget. Vi må godta at mange handlet ut fra fullstendig hederlige følelser, en oppriktig erkjennelse av solidaritet med våre europeiske naboer og et ønske om at Storbritannia skal lykkes, heter det i talen.

Det forsonende budskapet omfatter også en advarsel. Johnson anklager enkelte for å forsøke å «velte folkets vilje» og å hindre Storbritannia i å forlate EU.

– Jeg mener at dette vil være et katastrofalt feilsteg som kan føre til en permanent følelse av å bli sveket. Vi kan ikke og kommer ikke til å la det skje, heter det i Johnsons tale.

Labour-politiker Chuka Umunna beskriver Johnsons ordvalg i talen som «hykleri på høyeste nivå».

– Boris Johnson er fullstendig ukvalifisert til å snakke om farene knyttet til frykt og svik når han selv var involvert i en skammelig skremselskampanje før folkeavstemningen, sier Umunna i en uttalelse på vegne av den EU-vennlige kampanjegruppen Open Britain.

(©NTB)