Politikk

SV og Venstre i våpenfeide på Stortinget

Venstre beskyldes for å feige ut i spørsmålet om å stanse norsk våpeneksport til landene i den Saudi-ledede koalisjonen som fører krig i Jemen.

Trine Skei Grande. Foto: Carina Johansen / NTB Scanpix

Trine Skei Grande. Foto: Carina Johansen / NTB Scanpix

Artikkel av: NTB
4. februar 2018 - 18.42

– Vi har vært allierte i kampen for et strengt våpeneksportregelverk. Det er skuffende at Venstre har skiftet side, og nå allierer seg med de andre store partiene i denne saken, sier SVs Gina Barstad til NTB.

Hun viser til at Venstre så sent som under trontaledebatten i 2016 stemte for et SV-forslag som ba om midlertidig stans i all eksport av våpen, ammunisjon og annet militært materiell til alle statene i koalisjonen som intervenerer i Jemen.

Koalisjonen omfatter De forente arabiske emirater, Kuwait, Bahrain, Qatar, Egypt, Jordan, Marokko og Sudan, i tillegg til Saudi-Arabia.

Stemmer mot

Men når Stortinget senere om noen uker på nytt går til votering i en tilsvarende sak , er ikke partiet på linje med SV lenger.

– Det er vanskelig å forstå hvorfor de snur, når situasjonen bare har blitt verre i Jemen siden Venstre stemte for dette forslaget i 2017, sier Barstad. Hun mener Venstres regjeringsdeltakelse er forklaringen, men får svar på tiltale fra partiets utenrikspolitiske talsperson Abid Raja.

– Vi har ikke endret holdning og har i år støttet forslaget om å etablere et demokratikriterium som på sikt stopper eksport til alle autoritære regimer, ikke bare de som SV nå nevner i sitt representantforslag, sier han.

Stanset salg

19. desember i fjor – elleve dager etter at utenriksminister Ine Eriksen Søreide (H) forsikret Stortinget om at det ikke var grunn til bekymring – valgte regjeringen å stanse all eksport av våpen og ammunisjon til De forente arabiske emirater.

Bakgrunnen for avgjørelsen var landets krigføring i Jemen og en mer «uoversiktlig» situasjon. SV mener det neste skrittet må være å stanse all eksport til alle land i koalisjonen.

– Borgerkrigen i Jemen er svært brutal, og både sivile og barn rammes hardt. Det burde være en selvfølge at Norge ikke eksporterer våpen og forsvarsmateriell til denne konflikten, sier Barstad.

Raja sier han slutter opp om SVs ønsker om et strengt regelverk, men tilføyer at han ikke vil ha et system der Stortinget må trekke eksportlisenser til enkeltland.

– Det er ingen som ønsker et strengt regelverk tjent med, sier Venstre-profilen, som mener slike avgjørelser bør fattes av Utenriksdepartementet.

Solgte for millioner

Norske våpenprodusenter solgte i 2016 våpen, ammunisjon og annet militært materiell for over 100 millioner kroner til De forente arabiske emirater, som anklages for krigsforbrytelser i Jemen.

Eksporten fortsatte i 2017, og både Søreide og hennes forgjenger Børge Brende (H) har forsikret at det ikke er noe som tyder på at norsk krigsmateriell har vært benyttet i Jemen.

Men VG omtalte på nyåret en propagandavideo fra Houthi-opprørerne som viser hvordan en norskprodusert undervannsdrone av typen Remus 600, med et tydelig Kongsberg Maritime-merke på siden, ble funnet utenfor kysten av landet.

(©NTB)