Politikk

Solberg skeptisk til nordkoreansk sjarmoffensiv

Erna Solberg - Foto: NTB Scanpix

Erna Solberg - Foto: NTB Scanpix

Artikkel av: NTB
12. februar 2018 - 06.05

Statsminister Erna Solberg (H) hilser Nord-Koreas invitasjon til Sør-Korea om et presidentbesøk forsiktig velkommen, men advarer mot å legge for mye i den. 

Solberg besøker denne uken Japan og Sør-Korea.

I forbindelse med OL-åpningen inviterte den nordkoreanske lederen Kim Jong-un, ved sin utsending og søster Kim Yo-jong, Sør-Koreas president på besøk til Pyongyang.

– Det er hyggelig med alt som gjøres i avspenningens øyemed. Det er viktig å huske at avspenning mellom Nord- og Sør-Korea betyr mye for å gjøre situasjonen i regionen mindre betent. Og det er familier som fortsatt er splittet etter Korea-krigen, sier Solberg til NTB.

– Men det er samtidig viktig at man ser litt forbi slike sjarmoffensiver fra Nord-Korea. Det de må møte i verdensbildet, er et krav om å stoppe sitt atomprogram. Det er bra at de myker opp, men de utvikler fortsatt et folkerettsstridig atomprogram, understreker hun.

– Må stå samlet

Solberg skal til Sør-Korea for å heie på de norske OL-utøverne i Pyeongchang. Men i de politiske samtalene med Japans statsminister Shinzo Abe og Sør-Koreas president Moon Jae-in vil konflikten mellom verdenssamfunnet og Nord-Korea stå sentralt.

USA har møtt invitasjonen fra Nord-Korea under OL-åpningen med en kald skulder. Visepresident Mike Pence, som selv var til stede da vinter-OL åpnet, slår fast at USA, Japan og Sør-Korea er enige om videre sanksjoner mot Nord-Korea.

Solberg mener det viktigste er at verden har en felles front i Nord-Korea-spørsmålet.

– Hvis verden står samlet, kan et slikt sterkt press bety noe.

Det innebærer ifølge den norske statsministeren at USA må få med seg de andre større landene, blant dem Russland og Kina, på en felles front.