Politikk

Støre støtter tøffere tone i innvandringsdebatten

Ap-leder Jonas Gahr Støre sier asylsystemet er i ferd med å bryte sammen og slår fast at han ikke vil være gissel for Frp.

Jonas Gahr Støre. Foto: NTB Scanpix

Jonas Gahr Støre. Foto: NTB Scanpix

Artikkel av: NTB
5. februar 2018 - 14.13

– Vi må ha mot til å adressere at verdens asylsystem er i ferd med å bryte sammen. Det er en stor utfordring, hvor vi må hegne om de internasjonale konvensjonene og øke hjelpen i nærområdene, sa Ap-lederen ifølge VG da han mandag talte under en nordisk samling for sosialdemokratiske partier og fagbevegelse i Stockholm.

– Innvandring og migrasjon er første sak til høyreopposisjonen i alle land. Derfor snakker vi ikke om det. Men slik kan det ikke være. Vi kan ikke bli gissel for Frp i Norge, Sverigedemokraterna i Sverige eller Det danske folkepartiet, fastslo han.

Kvoteflyktninger

Aps nye innvandringspolitiske talsperson Masud Gharahkhani har markert seg med skarp tone, og møtt kraftig kritikk fra Venstre og KrF. Også AUF har reagert.

Ifølge Støre er tiden med stor strøm av flyktninger til Norge, over.

– Norges hovedstrategi bør framover være at de som skal få komme, er kvoteflyktninger via FN, sa han under SAMAK-møtet i Stockholm.

Støre la til at det må stilles krav til dem som kommer.

– Vi ønsker ikke at innvandrings- og flyktningepolitikken skal gi økt utrygghet i våre egne lokalsamfunn. Hvis kontrollen ved grensen er høy, så går viljen til integrering opp, sa Støre ifølge VG.

Under press

Det er satt av to dager til møtet i arbeiderbevegelsens nordiske samarbeidskomité SAMAK. Arbeidslivsspørsmål er hovedsaken under møtet, men det politisk brennbare spørsmålet om innvandring ventes også bli tatt opp.

I Danmark har Socialdemokratiets partileder Mette Fredriksen lagt fram en ny plattform for innvandringspolitikken. Den innebærer blant annet at det ikke lenger skal være mulig å søke asyl fra dansk jord. I stedet skal såkalte spontane asylsøkere sendes til et danskdrevet asylsenter i et tredjeland, for eksempel Nord-Afrika.

(©NTB)