Politikk

Stoltenberg taus om varslingssaker

Til tross for gjentatte forespørsler ville NATO-sjef Jens Stoltenberg heller ikke under sitt offisielle besøk i Norge kommentere varslingssakene i Ap.

Artikkel av: NTB
5. februar 2018 - 16.08

Arbeiderpartiet har mottatt over 20 varsler om hendelser som også skriver seg fra den tiden Stoltenberg var partileder. Det fikk dagens NATO-sjef spørsmål om på pressekonferansen med statsminister Erna Solberg (H) mandag.

– Den type spørsmål ble håndtert av partisekretæren i min tid. Vi har kommentert det, og jeg har ikke noe å føye til utover det de har sagt om den saken, svarte Stoltenberg.

Det er nesten ordrett det samme svaret som den tidligere Ap-lederen og statsministeren tidligere har gitt både NTB og andre medier.

Direkte oppfordring

Flere av varslene gjelder tidligere nestleder Trond Giske, som i et brev til Aps sentralstyre før helgen bestrider tre av varslene, men beklager sin opptreden ved to andre tilfeller.

8. januar, dagen etter at Giske trakk seg som nestleder i Ap, rettet Ap-leder Jonas Gahr Støre selv søkelyset mot sin forgjenger Jens Stoltenberg når det ble reist spørsmål om han burde forholdt seg til rykter om Giske.

– Jeg skal gå en runde med meg selv om jeg burde det. La meg også si at jeg har forgjengere som burde stille seg selv det spørsmålet ganske grundig, sa Støre.

Ikke pågående debatt

Da NTB tok opp spørsmålet om varslingssakene og Støres oppfordring i forbindelse med Stoltenbergs besøk på Stortinget mandag, var NATO-sjefen ordknapp.

– Jeg kommer ikke til å gå inn i det som er norsk debatt, sa Stoltenberg.

På spørsmål om hvorfor han ikke vil utdype dette, sier han:

– Jeg kan nesten ikke forestille meg hvordan jeg skal kunne mene noe om politiske spørsmål i min tid, som ikke umiddelbart blir satt inn i en aktuell pågående debatt. Ikke følger jeg de debattene tett nok til å være presis nok, for da må jeg være mye mer detaljert orientert om nyanser og alle sidene ved debatten. Dels føler jeg det er en gal rolle av meg å gå inn i, sier Stoltenberg, og legger til:

– Alle faktuelle spørsmål blir besvart av dem som hadde ansvar for de sakene da jeg var i Norge.

Stoltenberg var partileder fra 2002 til 2014 og statsministeren i årene 2000–2001 og 2005 til 2013.

Giske var nestleder i partiet i årene 2015 til 2017, etter at Stoltenberg hadde gått av, men var både utdanningsminister, kulturminister og næringsminister i Stoltenbergs regjeringer.

(©NTB)