Politikk

Bør Thommessen kastes?

Foto: NTB/Scanpix.

Foto: NTB/Scanpix.

Artikkel av: NTB
6. mars 2018 - 12.45

Stortingspresident Olemic Thommessen tok lite selvkritikk og legger hovedansvaret i byggeskandalen hos Multiconsult og den avgåtte stortingsdirektøren.

Opposisjonen ba tirsdag igjen om at Thommessen må ta det politiske ansvaret for byggeprosjektet og gå av. Men debatten brakte ingen svar på om det er flertall i Stortinget for å kaste ham.

Fra Høyre og Frp kom det ingen signaler om at han bør gå.

Venstre nøyde seg med å be presidentskapet om å gjøre grundige og helt nødvendige vurderinger av de politiske konsekvensene saken skal få. Og KrF erklærte at partiet ennå ikke har konkludert. Sammen har de fire partiene flertall på Stortinget.

– Det blir en debatt fremover der Stortinget skal se på ansvar og eventuelt fordele skyld i denne type saker. KrF vil ikke drive polemikk rundt denne saken, til det er den for alvorlig. Vi har ikke konkludert, sa Hareide i sitt innlegg.

Når det vil skje, er foreløpig uvisst. Overfor NTB utdyper Hareide at partiet trolig vil vente med å bestemme seg til saken er behandlet i finanskomiteen.

– Ingen tett og løpende kontakt

Arbeiderpartiet mener håndteringen av byggesaken er preget av en firkantet formalisme, noe stortingspresidenten må ta ansvar for.

Partileder Jonas Gahr Støre minnet om at enstemmig Storting i fjor ba om å bli holdt løpende oppdatert.

– Men vi hører ikke lenger om tett og løpende kontakt. Vi hører igjen at administrasjonen ikke har gitt løpende informasjon til presidentskapet. Vi hører en president som forklarer at han ikke er blitt meddelt, sa Støre.

SVs Audun Lysbakken mente redegjørelsen var preget av ansvarsfraskrivelse, mens Senterpartiets Marit Arnstad synes det var uforståelig og helt utrolig at Thommessen ikke var mer aktiv i å søke informasjon.