Politikk

Nora Mørk skuffet over at Stortinget sier nei

Stortingsflertallet sier torsdag nei til et forslag om å øke straffene for hevnporno. Håndballstjernen Nora Mørk er overrasket og skuffet.

Foto: Scanpix.

Foto: Scanpix.

Artikkel av: NTB
8. mars 2018 - 07.04

Mørk gikk selv ut offentlig i høst og fortalte at hun var blitt utsatt for ulovlig deling av private bilder. Nå er hun skuffet over at flertallet på Stortinget torsdag kommer til å si nei til et forslag fra Ap og SV om å øke strafferammen.

– Jeg synes det er oppsiktsvekkende at Stortinget sier nei til et lovforslag mot en type kriminalitet som rammer utrolig mange jenter, sier Mørk til NTB via sin far Morten Mørk.

Forslaget som skal behandles i Stortinget torsdag, ble avvist av flertallet i justiskomiteen tidligere i år. Høyre og Frp har fremmet et eget forslag der de ber regjeringen vurdere behovet for endring i strafferammen for denne typen lovbrudd.

Mørk sier via faren at hun ikke forstår hvorfor stortingspolitikerne vil trenere spørsmålet, og sier konsekvensen kan bli at flere jenter blir rammet mens regjeringen utreder videre.

Nedstemmes på kvinnedagen

Lederen av justiskomiteen og forslagsstiller for Ap, Lene Vågslid, mener også det ikke er noe å vente på.

– Hvis regjeringen hadde ment at straffene for å dele bilder skulle økes, hadde de stemt for Aps forslag i dag. Forslaget fra Høyre og Frp kan like godt bety at strafferammen ikke økes som at den økes. Dette er passivt og skuffende, sier Vågslid.

Hun peker på at det i dag er høyere strafferamme for å true noen med å dele bilder, enn å faktisk gjøre det.

– Dette er et kvinnesaksspørsmål, for vi ser at det i all hovedsak er jenter som utsettes. Det er et tankekors at forslaget stemmes ned akkurat i dag på kvinnedagen, sier Vågslid.

Solveig Horne, som representerer Frp i justiskomiteen, mener det i praksis bare er nyanser mellom Aps forslag og Frp og Høyres forslag, men sier de to regjeringspartiene er opptatt av at det skal være en ryddig prosess med høringsrunder og utredninger.

– Det er vanlig prosedyre når regjeringen skal utrede et lovforslag, sier hun til NTB.

Hun mener dette ikke vil ta mer tid å gjennomføre enn Aps forslag.

– Hvis Ap var opptatt av å spare tid, så burde de ha fremmet et eget lovforslag, men det har de ikke gjort, de har bedt regjeringen om å utarbeide et lovforslag på samme måte som vi har, sier Horne.

Mørk har anmeldt flere personer for å ha delt private bilder fra hennes hackede mobiltelefon. Saken fikk stor oppmerksomhet i mediene i fjor høst, og Nora Mørk fikk mye støtte.