Politikk

Hareide med klar advarsel til Høyre

Foto: Audun Braastad / NTB scanpix

Foto: Audun Braastad / NTB scanpix

Artikkel av: NTB
14. april 2018 - 20.43

KrF-leder Knut Arild Hareide beklager sterkt at Høyres landsmøte på flere områder beveget partiet klart i liberal retning på sist helg.

– Vi har brukt tid på oss selv og spesifisert hvem vi er. Vi spisser vårt budskap, sier Hareide til NTB.

Han brukte sin tale til partiets landsstyre i Oslo lørdag til å varsle kamp for barns rettigheter og mot sorteringssamfunnet. Høyre har vært en av KrFs allierte i viktige verdispørsmål, men sist helg beveget partiet seg dessverre mange skritt i liberal retning, var budskapet til Hareide.

– Jeg frykter hva som skjer når barn i større grad blir en rettighet for voksne. Da endres synet på hva et menneske og verdien av et menneske er. Da kan veien bli kort til at mennesker lages på bestilling, sa Hareide.

Høyre vedtok sist helg å åpne for eggdonasjon og assistert befruktning for enslige.

– Det er en farlig vei dersom barn blir et middel fremfor et mål. Debatten om designbabyer er nærmere enn vi tror, sa Hareide.

– Vi er klare for kamp

Han mener det er ikke er en farbar vei å hevde at vi ikke kan forby noe når det er etterspørsel etter det.

– Det var mange på den tapende siden som slo fast at Høyre fortsatt skal være en alliert av KrF i kampen mot sorteringssamfunnet. Høie sa at «nå må KrF senke skuldrene». Nei, Bent, vi kommer ikke til å senke skuldrene. Vi kommer ikke til gi oss. Vi er klare til kamp for barnas skyld.

Hareide viste til at den første testen på hvor villig Høyre er til å lytte til KrF, kommer når Stortinget skal behandle bioteknologimeldingen.

– Jeg vil utfordre statsminister og Høyre-leder Erna Solberg: Vil hun stå ved kampen mot sorteringssamfunnet og støtte KrF s gode forslag nettopp her? Dette er en viktig helg for KrF og vår ferd videre i norsk politikk.

Varsler reformer

KrF er nå midt i det partilederen beskriver som en politisk idédugnad på veien mot å konkludere i spørsmålet om hvem partiet ønsker å samarbeide med. KrF har som kjent ingen avtale om samarbeid med regjeringspartiene etter valget i fjor høst, og i Stortinget har partiet samarbeidet både til høyre og venstre.

Hareide varsler nå en spissing av budskapet fra partiet fram mot en beslutning om samarbeid, som partiets landsstyre skal ta i september.

Allerede før sommeren kommer KrF til å legge fram en inkluderingsreform og en barnereform. I tillegg varsler Hareide en menneskeverdsreform.

De tre store utfordringene KrF ser er at de kristne røttene forvitrer, manglende inkludering fra livets start til livets slutt og store globale utfordringer.

(©NTB)