Politikk

Hegnar om sex i politikken

Trygve Hegnar. Foto: Iván Kverme/Finansavisen

Trygve Hegnar. Foto: Iván Kverme/Finansavisen

Artikkel av: Trygve Hegnar
22. april 2018 - 11.05

Dette var Trygve Hegnars leder i Finansavisen onsdag 18. april 2018:

Det er ennå ikke klart (avslørt) hvem i partiledelsen i Senterpartiet som for to år siden sendte en melding til tidligere statsråd og nåværende stortingsrepresentant Liv Signe Navarsete med innholdet «vi har lyst på fitta di». Beskjeden kom fra messenger-kontoen til tidligere statssekretær Morten Søberg, som nekter for å ha sendt meldingen, så det må ha vært en annen fremtredende Sp-politiker som har brukt Søbergs telefon, og på hyttefesten den natten meldingen ble sendt, deltok også Sp’s nestleder Ola Borten Moe.

Liv Signe Navarsete klaget til partiledelsen over den seksuelle trakasseringen, men det har ikke skjedd noe. Selv mener Navarsete saken handler om at de ledende Sp-politikerne mener hun er en «dritt».

Dette kan ikke sammenlignes med hva som foregår i USA med president Donald Trump, men boken «A higher Loyalty», skrevet av den tidligere FBI-sjefen James Comey, som ble sparket av Trump i mai i fjor, er så grov og grisete at den passer inn i samme kategori.

Ifølge intervjuer på CNN og ABC mener Comey at Donald Trump er moralsk uegnet til å være president, at han er en lystløgner i smått og stort og at Trump snakker om kvinner som de er «kjøttstykker».

President Donald Trump svarer med at den tidligere FBI-sjefen er «en løgner», «svak» og «en slimål» som bør straffeforfølges.

At Trump skriftlig (på Twitter) og muntlig har kommet med hundrevis (flere tusen mener noen) av løgner og halvsannheter og grisete omtale av ledende politikere og andre, er det liten tvil om, men Comeys uttalelser og den amerikanske pressens ukritiske videreformidling, er nesten ikke til å tro. Spesielt angår dette sex.

Comey blir spurt om hans mulige kjennskap til at Trump angivelig var blitt filmet og observert mens han var sammen med prostituerte på et hotellrom i Moskva, hvor det ble urinert i en seng Obama skulle ha sovet i, sier Comey at han ikke har slik kunnskap, men «han kan ikke utelukke det».

Dermed sier Comey at han neppe er egnet til å være FBI-sjef heller, men pressen gjengir ukritisk alt som sies om Donald Trump.

James Comey diskuterer også villig med journalistene om Trump er uskikket til å være president, og Comey svarer ja. Han tror ikke at Trump har «tidlig demens», for Comey går det på det moralske, men i det hele tatt å diskutere demens?

Det kan sies mye rart om norsk presse også, men sjofelheten i deler av amerikansk presse er også stygt.

Er det en oppgave for norsk presse å avsløre hvilken Sp-politiker som grovt har trakassert Liv Signe Navarsete? Vi mener ja, og det vil nok også skje. En av Sp-toppene på hyttetur sprekker, eller blir tvunget av Trygve Slagsvold Vedum til å stå frem.

I USA vil den tidligere FBI-sjefen utvilsomt selge mange bøker, men hans håndtering av lanseringen i diverse fjernsynskanaler står til stryk.

Det er nemlig mange amerikanere som gjerne skulle sett at presidentembetet og presidenten selv fortjener en bedre behandling. Men Trumps egne uttalelser gjør han svært sårbar.