An Error Occurred: Forbidden

Oops! An Error Occurred

The server returned a "403 Forbidden".

Something is broken. Please let us know what you were doing when this error occurred. We will fix it as soon as possible. Sorry for any inconvenience caused.
Politikk

Sp flytter på 5,5 milliarder kroner

Senterpartiet kutter momsfritaket for småhandel på nett, slukker sukkeravgiften og flytter på hele 5,5 milliarder kroner i sitt forslag til revidert budsjett.

Trygve Slagsvold Vedum. Foto: Ole Berg-Rusten / NTB Scanpix.

Trygve Slagsvold Vedum. Foto: Ole Berg-Rusten / NTB Scanpix.

Artikkel av: NTB
8. juni 2018 - 06.42

Sp finner også rom for å kutte flypassasjeravgiften for flyene som går på kortbanenettet og reversere økningen i bensin- og dieselavgiftene på henholdsvis 15 øre og 35 øre i sitt alternative forslag til revidert nasjonalbudsjett.

Alt i alt flytter Senterpartiet på 5,5 milliarder kroner – nær elleve ganger så mye penger som ble flyttet på i forhandlingene mellom KrF og regjeringspartiene Høyre, Frp og Venstre.

Bitter sukkeravgift

Partileder Trygve Slagsvold Vedum trekker først og fremst fram forslagene om å avvikle momsfritak for netthandel under 350 kroner fra utlandet og å reversere sukkeravgiften.

– Begge deler er en oppskrift for å flytte arbeidsplasser ut av landet. Det ser regjeringen også, men de har kjørt seg selv inn i et hjørne, sier Vedum til NTB.

Fortsatt kamp

Sukkeravgiften vil overleve når revidert nasjonalbudsjett vedtas i Stortinget før sommerferien, men Vedum varsler fortsatt kamp:

– Regjeringen får en veldig klar melding om at vi vil stå på hver eneste dag fram til forslaget til statsbudsjett for neste år legges fram i høst. Dette må snus, for det handler om næringsmiddelindustrien som er vår største fastlandsindustri. Det siste halvåret har vist at den er sårbar, og nå er det røde tall i bedrift etter bedrift, sier Vedum.

Flypassasjeravgift

Blant distriktspolitiske grep peker Vedum på flypassasjeravgiften. Sp vil fjerne den for fly under 20 tonn – som i praksis er flyene som trafikkerer kortbanenettet. I tillegg ønsker partiet å sette av ytterligere 10 millioner kroner til konsesjonsrutene.

– Kortbanenettet er distrikt-Norges svar på Østlandets jernbane. Det binder Norge sammen, sier Vedum.

HV og hær

Heimevernet og Hæren må styrkes med 80 millioner kroner i forbindelse med revidert, mener Sp. Av disse styres 50 millioner kroner til økt trening i Heimevernet og 10 millioner til mer trening i Hæren.

– Resten går til revidering og oppgradering av prosjektene for kjøp av stridsvogner og helikoptre. Det handler om å komme i gang. Vi er bekymret for beredskapen i Nord-Norge, sier Vedum, som legger til at økt trening i HV må sees i lys av Riksrevisjonens rapport der regjeringen fikk kritikk for arbeidet med å sikre viktige bygg.

De viktigste inndekningene, i tillegg til å fjerne 350-kronersgrensen, er kutt i EØS-midler og kutt i bevilgningen til konkurranseutsetting av tog.

(©NTB)