An Error Occurred: Forbidden

Oops! An Error Occurred

The server returned a "403 Forbidden".

Something is broken. Please let us know what you were doing when this error occurred. We will fix it as soon as possible. Sorry for any inconvenience caused.
Politikk

Storbritannias regjering har lagt frem brexit-planen

Foto: Nina Eirin Rangøy / NTB/Scanpix.

Foto: Nina Eirin Rangøy / NTB/Scanpix.

Artikkel av: NTB
12. juli 2018 - 14.57

Den britiske regjeringen har lagt frem planen for hva slags forbindelser Storbritannia skal ha med EU etter brexit.

Det 98 sider lange dokumentet ble lagt frem torsdag ettermiddag.

– Vi kommer til å ta tilbake kontrollen over våre penger, lover og grenser og begynne et nytt spennende kapittel i vår nasjons historie, skriver statsminister Theresa May i forordet.

Storbritannia går som tidligere kjent inn for å stake ut sin egen retning hva gjelder tjenester, og planlegger å forlate EUs indre marked og tollunion med mål om å kunne begrense innvandring fra EU-land samt ha muligheten til å inngå egne handelsavtaler med tredjeland.

Planen er imidlertid i tråd med en såkalt myk strategi for å forlate EU.

Regjeringen foreslår å etablere et frihandelsområde med EU og å opprettholde deler av EUs felles regelverk for varer, inkludert landbruksvarer, med mål om at handel over grensene til EU-land kan fortsette som i dag.

– I kjernen av Storbritannias forslag er at Storbritannia og EU etablerer et frihandelsområde for varer, heter det i dokumentet.

Storbritannia foreslår også opprettelsen av et felles tollregime med EU, med mål om at tollsjekk og kontroll mellom Storbritannia og EU ikke blir nødvendig.

Planen ble lagt fram i kjølvannet av at regjeringen ble enig om brexit-strategien på et maratonmøte forrige fredag. Det førte imidlertid til at både brexit-minister David Davis og utenriksminister Boris Johnson trakk seg i protest.

Davis og Johnson er blant EU-motstanderne som står for en såkalt hard brexit.

Planen skal drøftes i parlamentet torsdag ettermiddag. Den er imidlertid også ventet å møte motstand i Brussel, der tjenestemenn i lang tid har bedt London om å senke forventningene til hvor tette båndene mellom Storbritannia og EU kan bli.

– Selvfølgelig stiller EU-27 seg åpen for et kompromiss, men ikke et som vil undergrave hovedpilarene til det indre markedet, sier en anonym EU-tjenestemann.

(©NTB)